Tipsa en vän

Världens högsta träd - 115 meter!

Världens högsta träd är en amerikansk sekvoja och ser ut som på den här bilden. Platsen är ytterst hemlig och det finns inga foton på rekordträdet. Lägg märke till de pyttesmå människorna i bildens nederkant.

Världens högsta träd är en amerikansk sekvoja och ser ut som på den här bilden. Platsen är ytterst hemlig och det finns inga foton på rekordträdet. Lägg märke till de pyttesmå människorna i bildens nederkant.

Mitt i månaden Publicerad 080117 02:08 Uppdaterad 080117 09:42

Turisterna göre sig icke besvär - platsen är superhemlig och det finns inga bilder på mastodontträdet.Världens högsta träd är drygt 115 meter och har upptäckts av amerikanska forskare. Som jämförelse kan nämnas att Sveriges längsta träd uppmäter 43 meter.

Världens högsta - och hemlighetsfullaste - träd finns således inte ens på bild. Och frågan är om det någonsin kommer att göra det.

För ett antal år sedan, 1963, utsåg tidskriften National Geographic trädet Tall Tree till världens mest sevärda. Och turister och andra intresserade strömmade till.

De formligen trampade ihjäl det stackars trädet. Marken omkring blev så hård att vattnet hindrades att tränga ner till rötterna.

Sakta men säkert torkade trädets övre grenar och slutligen dog hela härligheten. En sådan olycka vill man inte vara med om en gång till.

Hemliga kolosser

De högsta träden i världen, finns i nationalparken Redwood i norra Kalifornien.

Det var också här som två amerikanska forskare fann världsrekordträdet - en sekvoja, som döptes till Hyperion, och vars höjd uppmättes till 115,2 meter.

Sekvoja, som tillhör släktet barrväxter, finns i en amerikansk och en kinesisk variant.

I den här regionen, i norra Kalifornien, finns två lite kortare träd, Helios och Icarus, 114,7 respektive 113,1 meter. Även platsen för dessa träd är ytterst hemlig, och några foton på dessa kolosser finns inte heller.

Den amerikanska Sekvojan är släkt med den kinesiska, och är ett 50 miljoner gammalt träd, som återupptäcktes år 1941.

Vattenpelare

Träden är långväxta, tåliga och har en tjock skyddande, bark.

Vattenförsörjningen är ett problem för extremt höga växter. Forskare menar att det bildas en spänning över hela trädet, från rötterna och upp till löven, där vattnet avdunstar.

Rötterna fungerar som en vattenpelare, men spänningen räcker som högst till 130 meter. Det innebär att Hyperion är på väg att närma sig maxhöjden.

Sekvojan i USA förväxlas ofta med mammutträd, ett träd även det mycket imponerande, och som i stort sett endast förekommer i vilt tillstånd i Kalifornien.

Det som skiljer träden åt är egentligen bara att mammutträden växer i Sierrra Nevadabergen.

Många rekordträd

Sekvojan må vara högst, men världens massivaste träd är just ett mammutträd, General Sherman. Det har en omkrets på 31,3 meter och är 83,8 meter högt. Timret lär räcka till fem miljarder tändstickor. Det har med andra ord en riktig stamtavla.

Världens högsta lövträd en eukalyptus på 110 meter, finns i Tasmanien.

Höjd i all ära, men det finns också breda träd. I Kolkata, eller Calcutta som staden hette förr, täcker ett fikonträd och dess grenverk mer än 1,3 hektar mark - den största markytan i världen.

Men nestorn bland träden, världens hittills äldsta, var av furuarten Pinus longaeva och blev 5 100 år gammalt. Det växte i Nevada i USA, men är nu nerhugget.

En gammal fura i Kalifornien, Metusalem, har tagit över världsrekordet. Den är 4 700 år och således äldst i världen.*

Gran:
Sveriges högsta träd var en gran i Lekvattnet i Värmland. Den mätte 48 meter och hade en omkrets på 2,5 meter. Den föll tyvärr som en fura år 2003.

Värmlänningarna i Uddeholm kan dock ståta med de högsta träden, två jättegranar på drygt 43 meter var.

 

Fakta/Svenska rekordträd

Bok:
Landets högsta bok växer i Maltesholm i Skåne och är 41 meter.

Tall:
Den högsta tallen står i Böda kronopark på Öland och mäter 36 meter.

Alm:
I Humlegården i Stockholm finns landets högsta alm, 36 meter.

Ask:
I Kristianstad växer landets högsta ask, 34 meter.

Björk:
Den högsta finns i Arvika, 33,5 meter.

En:
Vid sjön Glypen i Östergötland finns landets ståtligaste en, 18,5 meter.

Landets äldsta och grövsta träd:
Rumskullaeken i Norra Kvill i Småland. Omkretsen är 14,3 meter och åldern cirka 1 000 år.

Landets tjockaste och äldsta en:
Växer i Råå i Närke, omkrets 2,8 meter, ungefär 600 år gammal.

Landets äldsta tall:
Finns i Muddus nationalpark, 711 år gammal. Den tjockaste, med en omkrets på 4,5 meter, växer emellertid i Strängsered öster om Ulricehamn.

Boo Lundblad/LTF
Tipsa en vän
Grafik
annonsutrymme