(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

Nya byggregler för friggebodar

Det är en hel del nya saker man bör tänka på när man bygger en friggebod.

Det är en hel del nya saker man bör tänka på när man bygger en friggebod.

Mitt i månaden Publicerad 080410 02:05 Uppdaterad 080410 16:27

Nu är det tillåtet att bygga en friggebod på 15 kvadratmeter utan bygglov mot tidigare tio kvadratmeter. Men det finns vissa saker man bör tänka på.

Det var vid årsskiftet som de nya byggreglerna trädde i kraft som innebär att man utan bygglov får uppföra en fem kvadratmeter större byggnad än innan på sin tomt.

Men man bör vara aktsam. Har man redan en friggebod ska man se upp. Den totala ytan får nämligen inte överstiga 15 kvadratmeter. Däremot finns det numera ingen begränsning på antalet friggebodar.

- Nu kan du till exempel ha två stycken på 7,5 kvadratmeter vardera, säger Mats Johansson som är byggnadsinspektör på Kalmar kommuns byggnadskontor.

Höjden från mark till taknock får ej heller överstiga tre meter. Och något man också måste vara uppmärksam på är hur nära tomtgränsen man bygger sin friggebod.

- Inte närmare än 4,5 meter utan grannens tillåtelse, säger Mats Johansson.

Om man av olika anledningar vill bygga närmare är det bra om grannen skriftligen godkänner det, så att man vid en eventuell tvist har det på pränt.

Behöver man råd vet kommunens byggnadskontor vad som gäller, eller kan man söka information på hemsidan. Boverket har också tagit fram skriften Behöver jag bygglov, behöver jag göra bygganmälan, som svarar på de flesta frågor.

Mats Johansson säger att en vanlig misstolkning av de nya reglerna för friggebodar också omfattar uterum, alltså inglasade altaner och liknande.

Ett skärmtak över en altan eller terass får byggas utan bygglov om taket inte har en större yta än 15 kvadratmeter.

- Jaha, får jag bygga uterum på 15 kvadratmeter nu, är det många som frågar.

Så är det alltså inte. Ett uterum räknas in i bostaden och då är det bygglovsplikt. Så fort man sätter upp väggar räknas det som uterum. Däremot kan man sätta upp en skärmvägg eller plank som inte är högre än 1,8 meter och inte sträcker sig längre ut än 3,6 meter från huset.

 

Tips/Friggebod

En friggebod kan man ha till mycket

Snickarbod
Trädgårdsförråd
Gäststuga
Gjutarverkstad
Musikstudio
Fiskebod
MC-garage
Hobbyrum
Vävstuga
Skrivarstuga
Hemmagym
Studierum
Kontor
Jaktstuga
Keramikverkstad
Badhytt
Orangeri
Sparum
Ateljé
Bastu
Lekstuga
Förråd

Karl Olsson
(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Grafik
annonsutrymme