(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

Livets spelregler kan ändras på ett ögonblick

Ronald Rosengren

Ronald Rosengrens katt Saskia fick sitt namn efter en visa av Cornelis Vreeswijk.

Foto: Helen Edvall
Släkt & Vänner Publicerad 120410 15:10

Dagen efter sin 51-årsdag, den 6 april 2003, drabbades Östranjournalisten Ronald Rosengren av en stroke.
 – Spelreglerna i livet kan ändras på ett ögonblick. Det får man ta, säger han.

Ronald Rosengren är inte typen som tycker synd om sig själv eller ältar det han inte kan förändra. Hans inställning är att saker är som de är, livet blir som det blir, och det bästa man kan göra är att gilla läget.
På morgonen den 6 april 2003 vaknade han och upptäckte att högersidan var helt förlamad, han kunde inte stödja på högerbenet. Ronald misstänkte att han fått en stroke, men i stället för att ringa efter en ambulans slog han numret till en arbetskamrat. Först när Ronald för tredje gången sagt att han fått en hjärnblödning blev han trodd av kollegan. Denne larmade ambulans och Ronald Rosengren tillbringade en månad på sjukhuset. Men det var ingen hjärnblödning han drabbats av, utan en hjärninfarkt.
– Jag såg min stroke som en snuva som skulle besegras. För att komma tillbaka krävdes envishet, tålamod och ett glatt humör. Som tur var hade jag dessa egenskaper, konstaterar han nio år senare.
Ronald Rosengrens hjärta bultar hårt för Kalmar FF och han missar ogärna en match. Hemmamatcherna ser han på plats förstås.
– Fast 2003 kunde jag inte gå på KFF:s premiär eftersom jag låg på sjukhus. Men det var tydligen en dålig match så det gjorde inte så mycket.
När han blev sjuk jobbade han som nattchef på Östran, det var sena kvällar med högt tempo. Dessutom var han fackligt engagerad och satt i Journalistförbundets styrelse.
– Stress var en av orsakerna till att jag blev sjuk. Inte den enda orsaken, men en bidragande. Och jag har lärt mig att undvika stress, att ta det lugnare.
Intresset för journalistik väcktes tidigt hos Ronald Rosengren.
Nyfikenheten fick han med sig från start. Med öppet sinne närmar han sig okända företeelser.
– Jag tycker om att prova nya saker. Som barn i Ljungby gjorde jag egna tidningar och som 15-åring pryade jag på Östran. Tre år senare, 1970, sommarjobbade jag på Östran och året därpå tog jag studenten. Jag slutade skolan på fredagen och började på Östran på måndagen.
Vad gjorde du på helgen?
– Spelade musik. Jag var med i ett band då.
Ronald har spelat mycket genom åren och har också hållit i gitarrkurser på ABF. Tillsammans med ett gäng eldsjälar från den tiden har han gjort boken Musik i Emmaboda, så här var det 1967-85.
– Men efter min stroke spelar jag inte gitarr längre. Det kan bli så i livet, jag accepterar det.

Bild Janne Adeen janne.adeen@ostran.se
0480- 42 93 43
(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Grafik
annonsutrymme