(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

Sportkrönika

För få kvinnliga tränare

SPORTEN Publicerad 120407 12:30 Uppdaterad 120407 12:32

Överallt i dagens samhälle finns det kvinnor på ledande poster – överallt utom i idrotten där männen fortfarande styr med järnhand.

Först ett litet test, hand upp ni som kan nämna en kvinnlig tränare för ett herrlag i vilken idrott som helst.

Inte många händer i vädret där, men om vi vänder på det då? Hand upp alla ni som kan nämna en manlig tränare för ett damlag i vilken idrott som helst.

Se där, händerna vajar likt vetestrån en septemberdag.

 

 

Jäkligt synd att det är så ytterst få föreningar som vågar ta steget och låta en kvinna träna herrlaget. Dels stänger man ute en stor del tänkbara kandidater och samtidigt går man miste om bra kunskap, bra metodik och bra psykologi – faktorer som många kvinnor behärskar betydligt bättre än många män.

 

 

Den enda kvinnliga tränaren för ett herrlag som jag kan komma på just nu är Kristina Landgren-Carestam som var förbundskapten för det svenska innebandylandslaget juli 2004-juni 2006.

Anmärkningsvärt är att just på våren 2006 var senaste gången som Sverige vann VM i innebandy.

Efter lite googlande hittade jag även Elin Warner som tränar Södertelge VBK (volleyboll). Sedan verkar det som det är helt stopp.

På måndag drar damallsvenskan igång. Och inte ens där råder jämställdhet. Av de tolv lagen är det bara Kristianstad som ståtar med en kvinnlig tränare i Elisabet Gunnarsdottir.

 

 

Det finns lokala lag som just nu letar efter nya tränare.

En uppmaning – vidga era vyer och var inte så inskränkta i ert sökande. Det första laget jag kommer att tänka på som söker ny tränare är Kalmar HK (handboll). Det finns kvinnor i närheten som är väl så meriterande och kunniga som de flesta manliga alternativen.

Ingen nämnd, ingen glömd – men glöm inte bort de kvinnliga alternativen !

Rasmus Elm och Mattias Johansson hade det blytungt mot Valencia i Europa League, 0–4.

Personalen på apoteket måste vara den långsammaste yrkeskategorin i hela landet.

 Jag kan ha fel, men jag tror inte publikrekordet på 11 852 kommer att slås på måndag mot AIK.

Har precis börjat läsa Jonas Moströms deckare, så här långt verkar det vara riktigt bra.

 

 

Roligaste läsningen den här veckan var Conny Blomanders text om IFK Oskarshamn – Eleganterna som inte vill bli kallade eleganterna fast de själva marknadsför sig så.

Har det någonsin varit vindstilla på Bergavik IP?

Dopad aktiv och bråk vem som ska till OS - brottning är, och verkar tyvärr förbli, ett pajasförbund.

Varför vill inga spelare vara kvar i Färjestadens GoIF? Det var bättre förr, kalla in Bosse N, Kacka, Stellan, Hänget, Södde, Degen och Jana igen.

Sveriges bästa TV-programledare? Utan tvekan Rickard Olsson.

 

 

Brynäs vinner SM-guld.

Herregud, vilken TV-sommar vi har framför oss! Fotbolls-EM och sommar-OS.

Kent är landets mest överskattade band, utan konkurrens. Till och med sämre än Håkan Hellström, och det vill inte säga lite.

Ryktet gör gällande att det ska komma snö idag. Det spelar ingen roll för mig, bara det inte blåser. Jag hatar vind, det var därför jag flyttade från Färjestaden.

Hoppas innerligt att Sverige lyckas i helgens OS-kval. Det finns ingen svensk idrott jag unnar ett OS-guld så mycket som just handbollen.

Såg att Expressen utsett Kalmar FF:s Besnik Rustemaj till allsvenskans femte största talang. Det sorteras definitivt in under avdelningen ”dålig koll”.

Bild Niclas Wassmo niclas.wassmo@ostran.se
0480-42 93 45
(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild

?Viktigaste matchen hittills?

Upp över nedflyttningsstrecket.
Eller en riktigt brant uppförsbacke.
– Samtliga uttagna måste brinna för det här och tro på vårt spel, säger mittfältskreatören Filip Jägerbrink.

Oskarshamns AIK-tränaren Henrik Larsson lär knappast behöva hålla några brandtal inför sina mannar i eftermiddag. Dels har OAIK revansch att utkräva efter en snöplig vårförlust. Dels är det en sexpoängsmatch som kan bli avgörande för resten av höstsäsongen.
– Det är ju bara att bekräfta och inse att det är en otroligt viktig match som väntar. Det kan vara den viktigaste matchen hittills, säger Filip Jägerbrink.
Han kan mycket väl fara den som är mest revanschsugen av alla på Arena Oskarshamn i dag. Han missade en straff, eller rättare sagt Trelleborgsmålvakten Fredrik Persson räddade hans straff, i en match som efter viss dramatik slutade 2–1 till Trelleborg.
– Revanschlustan är stor. Dels efter straffmissen och alla övriga missade chanser, men också för att jag tycker vi var minst lika bra som den, snarare bättre. Det är nog den bästa bortamatchen vi gjort i år, säger Jägerbrink som har en mycket bra känsla inför dagens möte.
Är det hårt att säga att det är vinna eller försvinna i eftermiddag?
– Vinna eller försvinna är det inte, men alla matcher blir ju viktiga nu. Kan man vinna i morgon (läs i dag) så slipper man åka upp med stor press på sig när man ska möta något topplag i serien. Känslan är att vi ska gå ut och gasa på.
Något som talar för OAIK i eftermiddag är att de är starka hemma. 13 av 15 poäng har spelats in på plastgräset på Arena Oskarshamn. Dessutom är Trelleborg ett svagt borta lag. De har bara tagit fyra poäng på bortagräs.
– Att vi har tufft borta är ju bara att inse, men hemma får alla lag det tufft mot oss, det har vi fått bekräftat i alla matcher. Vi ska dra nytta av att vi är starka hemma och att det är de som har en lång resa och kommer till oss.
Jägerbrink är en av de med mest rutin i laget. Han känner själv att han vill ta ett extra stort ansvar i viktiga matcher som den här.
– Den här säsongen påminner extremt mycket om min första i Luleå. Det går inte att tro att man kan vänta till fem matcher återstår av säsongen och tro att man ska ta tag i det. Man måste vara med hela hösten. Jag var lite besviken i matchen mot Utsikten senast. Inte för att vi förlorar mot ett riktigt bra lag utan för att jag fick känslan av att vi inte hade riktigt krigarhjärta. Det är något som jag vet behövs. Samtliga uttagna måste brinna för det här och tro på vårt spel.

Grafik
annonsutrymme