(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

Sportkrönika

För få kvinnliga tränare

SPORTEN Publicerad 120407 12:30 Uppdaterad 120407 12:32

Överallt i dagens samhälle finns det kvinnor på ledande poster – överallt utom i idrotten där männen fortfarande styr med järnhand.

Först ett litet test, hand upp ni som kan nämna en kvinnlig tränare för ett herrlag i vilken idrott som helst.

Inte många händer i vädret där, men om vi vänder på det då? Hand upp alla ni som kan nämna en manlig tränare för ett damlag i vilken idrott som helst.

Se där, händerna vajar likt vetestrån en septemberdag.

 

 

Jäkligt synd att det är så ytterst få föreningar som vågar ta steget och låta en kvinna träna herrlaget. Dels stänger man ute en stor del tänkbara kandidater och samtidigt går man miste om bra kunskap, bra metodik och bra psykologi – faktorer som många kvinnor behärskar betydligt bättre än många män.

 

 

Den enda kvinnliga tränaren för ett herrlag som jag kan komma på just nu är Kristina Landgren-Carestam som var förbundskapten för det svenska innebandylandslaget juli 2004-juni 2006.

Anmärkningsvärt är att just på våren 2006 var senaste gången som Sverige vann VM i innebandy.

Efter lite googlande hittade jag även Elin Warner som tränar Södertelge VBK (volleyboll). Sedan verkar det som det är helt stopp.

På måndag drar damallsvenskan igång. Och inte ens där råder jämställdhet. Av de tolv lagen är det bara Kristianstad som ståtar med en kvinnlig tränare i Elisabet Gunnarsdottir.

 

 

Det finns lokala lag som just nu letar efter nya tränare.

En uppmaning – vidga era vyer och var inte så inskränkta i ert sökande. Det första laget jag kommer att tänka på som söker ny tränare är Kalmar HK (handboll). Det finns kvinnor i närheten som är väl så meriterande och kunniga som de flesta manliga alternativen.

Ingen nämnd, ingen glömd – men glöm inte bort de kvinnliga alternativen !

Rasmus Elm och Mattias Johansson hade det blytungt mot Valencia i Europa League, 0–4.

Personalen på apoteket måste vara den långsammaste yrkeskategorin i hela landet.

 Jag kan ha fel, men jag tror inte publikrekordet på 11 852 kommer att slås på måndag mot AIK.

Har precis börjat läsa Jonas Moströms deckare, så här långt verkar det vara riktigt bra.

 

 

Roligaste läsningen den här veckan var Conny Blomanders text om IFK Oskarshamn – Eleganterna som inte vill bli kallade eleganterna fast de själva marknadsför sig så.

Har det någonsin varit vindstilla på Bergavik IP?

Dopad aktiv och bråk vem som ska till OS - brottning är, och verkar tyvärr förbli, ett pajasförbund.

Varför vill inga spelare vara kvar i Färjestadens GoIF? Det var bättre förr, kalla in Bosse N, Kacka, Stellan, Hänget, Södde, Degen och Jana igen.

Sveriges bästa TV-programledare? Utan tvekan Rickard Olsson.

 

 

Brynäs vinner SM-guld.

Herregud, vilken TV-sommar vi har framför oss! Fotbolls-EM och sommar-OS.

Kent är landets mest överskattade band, utan konkurrens. Till och med sämre än Håkan Hellström, och det vill inte säga lite.

Ryktet gör gällande att det ska komma snö idag. Det spelar ingen roll för mig, bara det inte blåser. Jag hatar vind, det var därför jag flyttade från Färjestaden.

Hoppas innerligt att Sverige lyckas i helgens OS-kval. Det finns ingen svensk idrott jag unnar ett OS-guld så mycket som just handbollen.

Såg att Expressen utsett Kalmar FF:s Besnik Rustemaj till allsvenskans femte största talang. Det sorteras definitivt in under avdelningen ”dålig koll”.

Bild Niclas Wassmo niclas.wassmo@ostran.se
0480-42 93 45
(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild

IKO krossade AIK på hemmaplan

AIK åkte till Oskarshamn för att ta säsongens första seger. Då hade de inte räknat med en 25-åring från Vimmerby.
– Efter 1–0 kändes det avgjort, säger Jakob Karlsson.

Förra säsongen spelade AIK i SHL. Jacob Karlsson höll till i division 1-laget Vimmerby.
På torsdagskvällen var 25-åringen, som är i IKO på lån från just Vimmerby, den stora härföraren för IK Oskarshamn som snudd på förnedrade AIK i Arena Oskarshamn.

12.01 in i första fick han pucken av Greg Squires. Karlsson höll i och höll i innan han serverade Lukas Ericsson helt öppet mål fram till 1–0.

2.55 in i andra snappade Karlsson upp ett Fredrik Styrman-skott framför AIK-kassen och lyfte snyggt in 3–0, ett mål som definitivt tog andan ur gästerna.
– Egentligen tycker jag att jag var ännu bättre mot Karlskrona, men nu fick jag utdelning också. Det var kul att spela i dag. Det kändes avgjort efter 1–0 och det var en härlig stämning i hallen, säger Jakob Karlsson direkt efter matchen.

Förra säsongen tackade han nej till Karlskrona mitt under säsongen. Nu höjs röster att IKO borde värva succécentern.
– Nu är det i början av säsongen och det kanske skulle passa bättre. Men det är en förhandlingssak, jag måste få ett kontraktsförslag av IKO i så fall.

Är du överraskad att de gått så här bra?
– Jag tror ju på mig själv, men visst, lite bättre kanske. Jag känner mig rapp.

Var det här sista matchen i IKO tror du?
– Jag är inställd på Surahammar borta med Vimmerby på söndag.

IKO-sportchefen Roger Jönsson:
– Jakob var helt strålande i dag. Det är fantastiskt kul att se, han är så värd det här.

Är du sugen på att försöka värva honom permanent?
– Jag skulle väldigt gärna se honom här, men just nu är det inte aktuellt. Vi är jättetacksamma mot Vimmerby att vi fått låna honom och vill inte sabba för dem, säger Roger Jönsson.

En annan hjälte i IKO-lägret var Marc Zanetti. Backen gjorde två mål, varav det andra (5–0) var en riktig rackarrökare i powerplay.
Men det fanns fler plusvarianter i ett för dagen bra hemmalag, som på i princip alla positioner överglänste AIK. Både Greg Squires och Arsi Piispanen stod för tre assister vardera och målvakten Gasper Kroselj var säkerheten själv mellan stolparna.

Luca Caputi fick utgå under matchen med en höftskada.
– Det har inget med hans ljumske att göra, men han kommer nog missa Västerås på måndag, säger Roger Jönsson.

Grafik
annonsutrymme