(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

Sportkrönika

För få kvinnliga tränare

SPORTEN Publicerad 120407 12:30 Uppdaterad 120407 12:32

Överallt i dagens samhälle finns det kvinnor på ledande poster – överallt utom i idrotten där männen fortfarande styr med järnhand.

Först ett litet test, hand upp ni som kan nämna en kvinnlig tränare för ett herrlag i vilken idrott som helst.

Inte många händer i vädret där, men om vi vänder på det då? Hand upp alla ni som kan nämna en manlig tränare för ett damlag i vilken idrott som helst.

Se där, händerna vajar likt vetestrån en septemberdag.

 

 

Jäkligt synd att det är så ytterst få föreningar som vågar ta steget och låta en kvinna träna herrlaget. Dels stänger man ute en stor del tänkbara kandidater och samtidigt går man miste om bra kunskap, bra metodik och bra psykologi – faktorer som många kvinnor behärskar betydligt bättre än många män.

 

 

Den enda kvinnliga tränaren för ett herrlag som jag kan komma på just nu är Kristina Landgren-Carestam som var förbundskapten för det svenska innebandylandslaget juli 2004-juni 2006.

Anmärkningsvärt är att just på våren 2006 var senaste gången som Sverige vann VM i innebandy.

Efter lite googlande hittade jag även Elin Warner som tränar Södertelge VBK (volleyboll). Sedan verkar det som det är helt stopp.

På måndag drar damallsvenskan igång. Och inte ens där råder jämställdhet. Av de tolv lagen är det bara Kristianstad som ståtar med en kvinnlig tränare i Elisabet Gunnarsdottir.

 

 

Det finns lokala lag som just nu letar efter nya tränare.

En uppmaning – vidga era vyer och var inte så inskränkta i ert sökande. Det första laget jag kommer att tänka på som söker ny tränare är Kalmar HK (handboll). Det finns kvinnor i närheten som är väl så meriterande och kunniga som de flesta manliga alternativen.

Ingen nämnd, ingen glömd – men glöm inte bort de kvinnliga alternativen !

Rasmus Elm och Mattias Johansson hade det blytungt mot Valencia i Europa League, 0–4.

Personalen på apoteket måste vara den långsammaste yrkeskategorin i hela landet.

 Jag kan ha fel, men jag tror inte publikrekordet på 11 852 kommer att slås på måndag mot AIK.

Har precis börjat läsa Jonas Moströms deckare, så här långt verkar det vara riktigt bra.

 

 

Roligaste läsningen den här veckan var Conny Blomanders text om IFK Oskarshamn – Eleganterna som inte vill bli kallade eleganterna fast de själva marknadsför sig så.

Har det någonsin varit vindstilla på Bergavik IP?

Dopad aktiv och bråk vem som ska till OS - brottning är, och verkar tyvärr förbli, ett pajasförbund.

Varför vill inga spelare vara kvar i Färjestadens GoIF? Det var bättre förr, kalla in Bosse N, Kacka, Stellan, Hänget, Södde, Degen och Jana igen.

Sveriges bästa TV-programledare? Utan tvekan Rickard Olsson.

 

 

Brynäs vinner SM-guld.

Herregud, vilken TV-sommar vi har framför oss! Fotbolls-EM och sommar-OS.

Kent är landets mest överskattade band, utan konkurrens. Till och med sämre än Håkan Hellström, och det vill inte säga lite.

Ryktet gör gällande att det ska komma snö idag. Det spelar ingen roll för mig, bara det inte blåser. Jag hatar vind, det var därför jag flyttade från Färjestaden.

Hoppas innerligt att Sverige lyckas i helgens OS-kval. Det finns ingen svensk idrott jag unnar ett OS-guld så mycket som just handbollen.

Såg att Expressen utsett Kalmar FF:s Besnik Rustemaj till allsvenskans femte största talang. Det sorteras definitivt in under avdelningen ”dålig koll”.

Bild Niclas Wassmo niclas.wassmo@ostran.se
0480-42 93 45
(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild

Han vann för andra året i följd

Förra året vann han efter en hård kamp på upploppet.
I år gick det lugnare till när Ababa Lama tog hem Atea Kalmarmilen.
– Det gick snabbare förra året, säger han.

Fjolårets upplaga av Kalmarmilen avslutades med en hård duell – så hård att vinnaren Ababa Lama och klubbkamraten Musael Temesghen i efterhand var rejält irriterade på varandra. Men när Ababa Lama i går tog hem loppet för andra året i följd var det utan någon fight på upploppsrakan. I ensam stil kunde Lama triumfera mot mål och slå ut med armarna till publikens jubel. Tiden stannade på 29.45.
– Jag drog iväg med 400 meter kvar, säger Lama och syftar på toppstriden mot kenyanen Japhet Kipkorir, som till slut fick ge sig efter att ha hängt med Lama sedan starten.
Men trots andra raka segern i Kalmarmilen var Ababa Lama inte helt nöjd efteråt.
– Formen känns så där, det var inte så bra. Det gick snabbare förra året men det var inte lika många bra löpare i år, säger han.
Nu är det tvära kast. Redan i morgon väntar nästa tävling när han reser till Umeå för att delta i SM, där han är anmäld till 5 000 och 10 000 meter.
– Det här var lite uppvärmning inför SM. Nu ska jag spara mig och så hoppas jag att det går bra då.
Vad har du för målsättning?
– Jag hoppas på ett guld men det blir inte lätt. Det är många duktiga svenskar med, säger han.
Drygt tre minuter efter Ababa Lama korsade Högby-löparen Anton Rehn mållinjen som sjua. Målet var att ta det personliga rekordet på 32.25 men Rehn fick nöja sig med tiden 32.57.
– Det var i alla fall under 33 minuter så det är godkänt. Men det var varmt så det var svårt, jag kunde inte ta de djupa andetagen som jag brukar vilja. Jag är nöjd efter förutsättningarna, säger han.
Placeringsmässigt var det dock en klar förbättring från fjolåret då Rehn slutade på 15:e plats.
– Kul, men samtidigt måste man ta hänsyn till startfältet. Jag hade blivit 15:e på denna tiden förra året också, så sett till det perspektivet var det ingen större skillnad, säger han.
På damsidan stod Jessica Kihlström, också hon från Högby IF, för en riktigt bra insats. Trots ett långt skadeuppehåll sprang hon in på tiden 37.09 och slutade tvåa.
– Det kändes bra. Jag har varit skadad så jag ville bara testa och se om jag kunde springa. Jag har knappt sprungit sen i mars, säger hon.

Grafik
annonsutrymme