(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

Sportkrönika

För få kvinnliga tränare

SPORTEN Publicerad 120407 12:30 Uppdaterad 120407 12:32

Överallt i dagens samhälle finns det kvinnor på ledande poster – överallt utom i idrotten där männen fortfarande styr med järnhand.

Först ett litet test, hand upp ni som kan nämna en kvinnlig tränare för ett herrlag i vilken idrott som helst.

Inte många händer i vädret där, men om vi vänder på det då? Hand upp alla ni som kan nämna en manlig tränare för ett damlag i vilken idrott som helst.

Se där, händerna vajar likt vetestrån en septemberdag.

 

 

Jäkligt synd att det är så ytterst få föreningar som vågar ta steget och låta en kvinna träna herrlaget. Dels stänger man ute en stor del tänkbara kandidater och samtidigt går man miste om bra kunskap, bra metodik och bra psykologi – faktorer som många kvinnor behärskar betydligt bättre än många män.

 

 

Den enda kvinnliga tränaren för ett herrlag som jag kan komma på just nu är Kristina Landgren-Carestam som var förbundskapten för det svenska innebandylandslaget juli 2004-juni 2006.

Anmärkningsvärt är att just på våren 2006 var senaste gången som Sverige vann VM i innebandy.

Efter lite googlande hittade jag även Elin Warner som tränar Södertelge VBK (volleyboll). Sedan verkar det som det är helt stopp.

På måndag drar damallsvenskan igång. Och inte ens där råder jämställdhet. Av de tolv lagen är det bara Kristianstad som ståtar med en kvinnlig tränare i Elisabet Gunnarsdottir.

 

 

Det finns lokala lag som just nu letar efter nya tränare.

En uppmaning – vidga era vyer och var inte så inskränkta i ert sökande. Det första laget jag kommer att tänka på som söker ny tränare är Kalmar HK (handboll). Det finns kvinnor i närheten som är väl så meriterande och kunniga som de flesta manliga alternativen.

Ingen nämnd, ingen glömd – men glöm inte bort de kvinnliga alternativen !

Rasmus Elm och Mattias Johansson hade det blytungt mot Valencia i Europa League, 0–4.

Personalen på apoteket måste vara den långsammaste yrkeskategorin i hela landet.

 Jag kan ha fel, men jag tror inte publikrekordet på 11 852 kommer att slås på måndag mot AIK.

Har precis börjat läsa Jonas Moströms deckare, så här långt verkar det vara riktigt bra.

 

 

Roligaste läsningen den här veckan var Conny Blomanders text om IFK Oskarshamn – Eleganterna som inte vill bli kallade eleganterna fast de själva marknadsför sig så.

Har det någonsin varit vindstilla på Bergavik IP?

Dopad aktiv och bråk vem som ska till OS - brottning är, och verkar tyvärr förbli, ett pajasförbund.

Varför vill inga spelare vara kvar i Färjestadens GoIF? Det var bättre förr, kalla in Bosse N, Kacka, Stellan, Hänget, Södde, Degen och Jana igen.

Sveriges bästa TV-programledare? Utan tvekan Rickard Olsson.

 

 

Brynäs vinner SM-guld.

Herregud, vilken TV-sommar vi har framför oss! Fotbolls-EM och sommar-OS.

Kent är landets mest överskattade band, utan konkurrens. Till och med sämre än Håkan Hellström, och det vill inte säga lite.

Ryktet gör gällande att det ska komma snö idag. Det spelar ingen roll för mig, bara det inte blåser. Jag hatar vind, det var därför jag flyttade från Färjestaden.

Hoppas innerligt att Sverige lyckas i helgens OS-kval. Det finns ingen svensk idrott jag unnar ett OS-guld så mycket som just handbollen.

Såg att Expressen utsett Kalmar FF:s Besnik Rustemaj till allsvenskans femte största talang. Det sorteras definitivt in under avdelningen ”dålig koll”.

Bild Niclas Wassmo niclas.wassmo@ostran.se
0480-42 93 45
(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild

OAIK-jublet fastnade i halsen

Det såg ut att bli en drömstart i division 1 för OAIK. Men efter 93 minuter fastnade jublet i halsen.
– Nu känns det bara tungt, säger tvåmålsskytten Joakim Lengyel.

Nästan tusen personer (928) hade letat sig till Arena Oskarshamn den här soliga påskaftonseftermiddagen. De bjöds på rejäl dramatik.
Vi börjar med det sista som hände i matchen.
OAIK hade en 2–1-ledning och inte mycket tydde på att gästerna från Halland – även om de hade mycket boll – skulle kvittera.
Men det skulle de.
Hörnan efter 93 minuter landade hos förre IFK Göteborgsanfallare Kamal Mustafa, som tryckte in 2–2-bollen bakom Lucas Hägg-Johansson i OAIK-kassen.
Det var i stort sett matchens sista spark.
– Just nu känns det bara tungt. Innan matchen hade jag nog varit nöjd om någon sagt att det skulle bli 2–2, men nu...nä, det känns som att vi hade kontroll på dem, säger Joakim Lengyel.
Han var på god väg att bli hjälte. När han byttes ut efter 80 minuter hade han gjort båda OAIK:s mål och vänt 0–1 till 2–1.
1–1 kom efter 25 minuter och var riktigt snyggt. Filip Jägerbrink skickade in en hård frispark som Lengyel mötte med vristen och dundrade in bakom Vladimir Lukic i Halmiakassen.
2–1 tio minuter in i andra var också läckert.
– Agebjörn nickade bollen i djupet och jag kom fri.
OAIK sjönk under sista halvtimmen långt ner i banan. Halmia hade mycket boll, dock utan att skapa särskilt mycket. I stället hade OAIK ett par bra lägen att göra 3–1. Närmast var Jägerbrink och Agebjörn som i samma anfall fick öppna lägen, men bommade dubbelt.
OAIK-tränaren Henrik Larsson:
– Så här är det i fotbollen. Visst är det trist att tappa segern på övertid, men jag är helt säker på att vi också kommer att vinna matcher som står och väger i slutet. Vi kan gå stolta från den här premiären med högt huvud.
Ni hamnade väldigt lågt i försvarsspelet i andra – var det medvetet för att spela på resultatet?
– Visst spelade vi lite på resultatet, men så lågt var inte tanken. Det är lätt att man sjunker för lågt. Halmia hade mycket boll, men jag tycker inte de skapade i princip någonting.
Halmiatränaren Peter Lindau var nöjd med poängen, men missnöjd med spelet.
– Vi har ju bollen i stort sett hela tiden, men vårt försvarsspel är riktgit svagt. Vi förlorar dueller och gör enkla misstag. Vi lät Oskarshamn vinna bollen för lätt.
Halmias poängräddare, Kamal Mustafa, var imponerad av motståndet.
– Jag tycker att Oskarshamn var bra. Defensivt var de riktigt starka och deras målvakt gjorde en fantastisk match.
Nästa uppgift för OAIK är Göteborgslaget Qviding på lördag.

Grafik
annonsutrymme