(3) Skriv kommentar Tipsa en vän

Från Länsbänken

Om jag har fördomar? Nej, har du?

OPINION Publicerad 120404 06:00 Uppdaterad 120404 07:19

Att vara fördomsfull är ett starkt skällsord och själva tror vi oss alltid vara befriade från just fördomar. Det är alltid lätt att peka finger och kritisera andra. Vi vill alla ta avstånd från förutfattade meningar och fördömer alla försök som görs att gruppera in människor i till synes homogena grupper.

Det brukar vara lätt att identifiera fenomenet när dessa grupperingar handlar om härkomst, sexuell läggning eller kön. Det har blivit som en ryggmärgsreflex att direkt avfärda när det gäller dessa uppenbara uttryck av fördomar.

En del fördomar är förvisso allvarligare än andra, men finns det i det lilla inte risken att det så fall sprider sig till det stora? Handen på hjärtat kan vi ärligt säga att vi är helt fria från fördomar? Rannsaka dig själv och fundera över om du alltid är helt objektiv när du möter någon som inte helt stämmer in enligt dina preferenser.

Hur reagerar du och vad tänker du om någon du möter för första gången? Vad är till exempel din första tanke när du ser någon i en gammal rostig bil, eller för all del i det motsatta fallet, någon som åker i den nya lyxiga bilen?

Vad är din första tanke när du träffar någon som är sjukskriven eller arbetslös, eller kanske om den som lyckats stort i livet? Hur är inställningen till en stadsbo när du själv bor på landet och vice versa? Accepterar vi varandra fullt ut för alla våra olikheter?

Jag möter ständigt fördomar och förutfattade meningar om både mig som person, uppfattningar om andra jag känner och om människor i gemen. Ofta är det från sådana som anser sig vara befriade från fördomar, ofta är det från sådana som anser sig stå för det ”goda” och det ”humana”, eller från dem som anser sig ha ett ”öppet sinne”.

Jag tror vi alla ibland skulle behöva en stund av reflektion, en stund av självrannsakan och fundera lite över hur vi tänker om andra och varför, och kanske framförallt över hur vi själva uppfattas av andra.

Jag är lantisen som nu har ett uppdrag i staden, med en dialekt som knappast är till min fördel. Jag är hantverkaren som nu har min vardag med en stor andel högutbildade omkring mig. Jag är den fattige som länge levt under existensminimum, medan de flesta jag har omkring mig har det rätt gott ställt. Vad säger detta om mig och vad är föreställningen om mig som person? Vilken politisk åsikt eller partitillhörighet förväntas jag ha?

Kanske ska vi fundera över hur andra uppfattar oss, för att själva inte dra några förhastade slutsatser om andra. Mer än ofta är våra föreställningar falska och tänk om vi alla kunde lägga på minnet alla de gånger vi har misstagit oss, bära det med oss och lära av detta.

Min förhoppning är att du som läser det här ska le mot någon du inte känner. Hälsa på din nästa och inled ett samtal! Det kan vara väldigt berikande och inte alls som du först trodde.

Jörgen Andersson (M)
Kolumnisten är riksdagsman från Västervik

(3) Skriv kommentar Tipsa en vän

Kommentarer

 1. Jörgen Andersson (M)

  Trams!
 2. Att bita huvudet av skammen!

  Har du, Jörgen Andersson plötsligt drabbats av dåligt samvete eller är det ännu en strategisk rökridå
  Alliansregeringen har fattat flera tunga beslut på basis av just fördomar och förutfattade meningar.
  Man har t.ex. vid otaliga tillfällen påstått att flertalet sjukskrivna är simulanter och arbetsskygga.
  Är detta en fördom/förutfattad mening eller en medveten lögn?
  Man har har låtit påskina att det är mer lönsamt att uppbära A-kasseersättning än att arbeta.
  Är det en fördom/förutfattad mening eller en medveten lögn?
  Man påstår att en undersköterska tjänat in en månadslön på jobbskatteavdraget, när man i den andra änden har höjt alla punktskatter och därmed tar tillbaka avdraget.
  Är det att ha en förutfattad mening eller en medveten lögn.

  Det är i dag så väldigt enkelt att ta reda på sanningen, men det är inte alltid sanningen gagnar det egna syftet. Det kan många gånger gynna mej mer att vara skenhelig.
 3. Från köksbänken.

  Att vara fördomsfull är ett skällsord skriver du.Du tillägger att ingen anser sig ha fördomar.Detta kan man älta fram och tillbaka.
  Det är väl bättre att skriva som det är;Att de flesta har det på något område. Och ofta vet de om det,men nekar till att de har fördomar.

  Om det kommer en rostig bil, så konstaterar jag bara det och bryr mig inte mera.Detsamma om det kommer en lyxbil. Det är världsliga ting. Jag har min bil att förflytta mig med. Det räcker för mig.

  Det är så många olika levnadsöde som formar människor till deras kropp, själ och hur de klär sig etc.De medfödda anlagen är bara en liten del. Resten, ca 90 % är förvärvade anlag, alltså hemförhållanden, miljö etc...Somliga har fått pengar i plånboken och äter gott. Somliga har fått pengar på hjärnan. De tycker det är deras nöje att kolla bankböckerna och tänker mera på pengarna, än vad de kan få för dem.Somliga saknar pengar pga utförsäkringar bl a. Här har ju du möjlighet att påverka dina partikamrater.

  Moderater brukar inte ha ordet solidaritet i sitt vokabulär. Det är därför fattiga blivit fattigare och rika blivit rikare under alliasregeringen med moderaterna i spetsen.

  Du sitter ju i riksdagen för moderaterna och om du inte har fördomar förväntar jag mig, att du har en hjälpande hand till samhällets svaga grupper,som fått försämrade levnadsvillkor under regeringen Reinfeldt.  Det där med att kalla en från landet för bondläpp osv, är väl mest en förgången tid. Men det kommer fram ibland när de fått lite innanför västen.Att rannsaka sig själva om hur objektiv man är när man möter olika typer av människor. Det kan alla göra,men man ska inte tro att man kan göra om dem, som man reagerar för.Inte ofta i sådana fall. Om man möter särplägrade människor ska man inte leka psykolog. Istället ska man acceptera dem som de är.
Bild
Bild
Grafik
annonsutrymme