(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

Småproducenterna ska släppas in

Öland Publicerad 120405 06:00 Uppdaterad 120405 14:24

Nya regler för upphandling av mat till storkök öppnar dörrar för lokala producenter. LRF stödjer och utbildar producenter i regionen men intresset är svagt.

I veckan höll projektet, Mat & Upplevelse i sydöstra Sverige, en kurs för intresserade på Öland. Intresset var vagt till kursen kom två lokala företagare, två politiker och inga kostchefer.
Rycka in
Kostchefen i Borgholms kommun var sjuk och i Mörbylånga kommun håller de på och tillsätter en ny kostchef. Två andra anställda fick rycka in i chefernas ställe men de hade inga siffror eller uppgifter att presentera.
– Det är kostchefernas uppgift att se till att lokala aktörer får plats i upphandlingen samt att se till att mer lokalt odlad mat kommer med, säger RoseMarie Winqvist från LRF Sydost.
Ett exempel
Hon är utbildad kostekonom och har erfarenhet från ett projekt i Södermöre kommundel.
– Där undersökte vi och hittade 250 produkter som kunde odlas och köpas in lokalt. Det fanns även 17 transportföretag som kunde sköta distributionen.
I Södermöre kommundel tillagas och serveras ungefär 3000 portioner varje dag i skolor, åldringsvård och på fritids.
– Det är i storlek ungefär samma som kommunerna på Öland. Det går att hitta producenter här också.
Borgholm, Mörbylånga, Torsås, Emmaboda och Nybro gör en gemensam upphandling med Kalmar kommun.
I god tid
Underlaget håller på att tas fram och en upphandling genomförs i augusti.
– Vi vill vara ute i god tid och få fram en dialog inför upphandlingen. Förut släpptes kraven i en stor lunta som bara kunde fyllas i av större aktörer som Servera och andra. Nu delas upphandlingen upp i olika delar som bröd, kött, grönsaker. Det gör att mindre producenter kan vara med på olika områden.
I programmet för kursen stod bland annat att kommunernas kostansvariga skulle berätta och dela med sig av uppgifter och synpunkter.
Borgholms kostansvariga hade skickat med sin inhoppare några papper om vad som köps in från producenter på Öland idag.
Fryst kyckling
Potatis, morötter och jordgubbar köps in från Algutsrums potatisförädling. Färskt kött och charkuterier från Charkett i Karlskrona. Färsk fisk köps in från Kårehamns fisk. Färskt bröd från Öländska bröd samt kyckling från Guldfågeln via Servera.
Öländska bröd var ett av de företag som var med på kursen.

Bild Maria Alåsen maria.alasen@ostran.se
0485- 433 89
(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild

Flest bilar över bron på fredagen

Jämfört med en vanlig dag ökade antalet bilar över bron med mer än det dubbla när det var skördefestfredag.

Torsdagen före skördefesten var det totalt 18 318 fordon som färdades över bron. Veckan därpå, vid skördefestens invigning, var antalet fordon som körde över bron 22 505. På fredagen hade antalet ökat som mest, då var det över 30 000 bilar.
Trafikverket för noga kontroller över trafiken och kan ta fram statistik från tidigare år. Om man går tre år tillbaka och jämför siffrorna ser man att flödet av besökare inte har ändrats så mycket.

Från 2011 och fram till i dag har det största antalet besökare till ön varit på fredagarna under skördehelgen. Dagen med minst flöde har varit torsdagarna tills i år. Det lägsta antalet fordon över bron var söndagen i år.
Om man bara tittar på trafikanter på väg till Öland är det på fredagarna som flest antalet besökare kommit till ön och flest har åkt hem på söndagarna under skördefirandet.

Ser man till hela skördehelgen har antalet som kört över bron minskat något jämfört med förra året. Det handlar inte om några stora skillnader. Från 2011 och fram till det här året har antalet fordon legat mellan 79 000 och 81 000.
– Det var reparationer på bron 2013 men under skördefesten var det uppehåll, säger Gunlög Magnusson på Trafikverket.
Hon berättar att det inte finns statistik från torsdagen 2013 men att det finns för de övriga dagarna.
– De lyckades ta fram data från en annan, extrastation som finns på bron. Det är bara en dag det fattas för det året. Alla andra år har vi statistik från torsdag till söndag.

Att det skulle vara så att man i statistiken över besökare drar bort ett visst antal för yrkestrafik har hon svårt att tro.
– Vi mäter trafiken konstant och det enda vi mäter är antal fordon som passerar. Vi kan inte få fram några andra siffror. Det delas inte upp i några kategorier. Men jag vet inte hur de andra räknar, säger Gunlög Magnusson.

Stationerna som räknar trafikflödet på bron är i gång hela tiden. Några extra insatser görs inte vid skördefesten.
– Nej, det är den vanliga räkningen som är i gång. Det brukar inte heller göras några andra förberedelser. Det finns alltid någon jour från en driftstation, säger Gunlög Magnusson på Trafikverket.

Tidigare uppgifter om att det saknats statistik från festhelgen 2013 verkar med andra ord inte stämma. På Trafikverket har man data från den helgen. Men eftersom torsdagen saknas kan det vara så att siffrorna inte anses vara kompletta.
På torsdagen är det invigning och då räknar arrangörerna alltid med mycket folk.

Grafik
annonsutrymme