(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

Småproducenterna ska släppas in

Öland Publicerad 120405 06:00 Uppdaterad 120405 14:24

Nya regler för upphandling av mat till storkök öppnar dörrar för lokala producenter. LRF stödjer och utbildar producenter i regionen men intresset är svagt.

I veckan höll projektet, Mat & Upplevelse i sydöstra Sverige, en kurs för intresserade på Öland. Intresset var vagt till kursen kom två lokala företagare, två politiker och inga kostchefer.
Rycka in
Kostchefen i Borgholms kommun var sjuk och i Mörbylånga kommun håller de på och tillsätter en ny kostchef. Två andra anställda fick rycka in i chefernas ställe men de hade inga siffror eller uppgifter att presentera.
– Det är kostchefernas uppgift att se till att lokala aktörer får plats i upphandlingen samt att se till att mer lokalt odlad mat kommer med, säger RoseMarie Winqvist från LRF Sydost.
Ett exempel
Hon är utbildad kostekonom och har erfarenhet från ett projekt i Södermöre kommundel.
– Där undersökte vi och hittade 250 produkter som kunde odlas och köpas in lokalt. Det fanns även 17 transportföretag som kunde sköta distributionen.
I Södermöre kommundel tillagas och serveras ungefär 3000 portioner varje dag i skolor, åldringsvård och på fritids.
– Det är i storlek ungefär samma som kommunerna på Öland. Det går att hitta producenter här också.
Borgholm, Mörbylånga, Torsås, Emmaboda och Nybro gör en gemensam upphandling med Kalmar kommun.
I god tid
Underlaget håller på att tas fram och en upphandling genomförs i augusti.
– Vi vill vara ute i god tid och få fram en dialog inför upphandlingen. Förut släpptes kraven i en stor lunta som bara kunde fyllas i av större aktörer som Servera och andra. Nu delas upphandlingen upp i olika delar som bröd, kött, grönsaker. Det gör att mindre producenter kan vara med på olika områden.
I programmet för kursen stod bland annat att kommunernas kostansvariga skulle berätta och dela med sig av uppgifter och synpunkter.
Borgholms kostansvariga hade skickat med sin inhoppare några papper om vad som köps in från producenter på Öland idag.
Fryst kyckling
Potatis, morötter och jordgubbar köps in från Algutsrums potatisförädling. Färskt kött och charkuterier från Charkett i Karlskrona. Färsk fisk köps in från Kårehamns fisk. Färskt bröd från Öländska bröd samt kyckling från Guldfågeln via Servera.
Öländska bröd var ett av de företag som var med på kursen.

Bild Maria Alåsen maria.alasen@ostran.se
0485- 433 89
(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild
Grafik
annonsutrymme