(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

Mönsteråsrevyn – en smarrig smällkaramell

Mönsterås Publicerad 120227 06:00

Är du nyfiken på vem som får bli prinsessan Estelles gudmor, vad Håkan Juholt tänker pyssla med framöver eller vem som egentligen kom på det här med facebook?

Då finns det all anledning att gå och se lokalrevyn En redi rökare som hade premiär i Mönsterås i lördags. Två timmars rejäl och livs levande underhållning där sketcherna, sångerna och dansstegen avlöser varandra i en snabb takt. Som vanligt finns här en lång rad guldkorn, både lokala och nationella, och som vanligt har hela ensemblen lagt ner mycket krut på att helheten ska se så tajmad och proffsig ut som möjligt.

Hockeynördar

Här finns penninghungriga, uppspelta samt en smula intelligensbefriade hockeysupportrar från Oskarshamn, som har en hejarramsa för varje händelse i livet. Vi hittar en porträttlik Håkan Juholt, en vilsen landshövding, en blond och kärlekskrank Björn Ranelid, en lika kärlekskrank kvinnoprästmotståndare, cynisk vårdpersonal, elaka prinsessor och oroliga pensionärer. Skribenterna verkar ha en outtömlig källa av snillrika figurer som sätter tummen på fenomen i samhället.

Som grädde på moset kliver i år ungdomarna i sällskapet med stor pondus fram på scenen och är utan undantag så duktiga att håret reser sig på armarna. De lyfter i stort sett varenda nummer och är inte bara musikaliska och dansanta, utan har även en komisk och teatralisk ådra som känns både äkta och helgjuten.

Gung med knorr

Det märks att Sören Svensson, trots så många år i branschen, fortfarande måste ha väldigt roligt när han letar stoff, spånar, skriver, rimmar och slutligen får till den där knorren i varje nummer.

Nej, en redi rökare är inte en obehaglig upplevelse med frän doft och dålig eftersmak. Utan en glittrande, visslande, snabbtänkt och svängande knock-out som ger publiken sin version av året som gått.

Bild Åsa Cederbom asa.cederbom@ostran.se
0499-483 31
(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild

Familj kämpar för skolskjuts

En familj överklagar nu beslutet att neka barnen skolskjuts. ”Kommunen har ingen empati för barnens mående, de verkar bara se pengar”, skriver mamman.

Situationen har uppstått på grund av att familjen av olika skäl valt att låta barnen gå i skola på en annan ort än där de bor. I och med det beslutet så har barnen inte rätt till skolskjuts på samma sätt som andra barn. I stället har mamman i familjen i fyra års tid kört barnen till och från skolan.
”Det har lett till en påtaglig stress för både mig och barnen, då de även ­slutar på olika tider”, för-klarar mamman i brevet in till Förvaltningsrätten i Växjö.
Hon menar att situationen även medfört att hon har varit tvungen att säga upp sin fasta tjänst och istället bli timvikarie.
”Nu har jag fått sjukskriva mig ytterligare för att mina barn ska komma till och från skolan, ska det behöva vara så här?” frågar hon i överklagan.
”Vad händer den dagen bilen inte startar eller jag är riktigt dålig och varken ­klarar att stå på benen eller ha barnen hemma?”
Föräldern pekar på skolplikten och menar att den går stick i stäv med kommunens riktlinjer kring skolskjuts. Från kommunens sida har man föreslagit att familjen byter tillbaka till den skola där barnen gick först, för att lösa situationen.
”Att byta skola igen finns inte i vår värld. Vad blir det för hattande för barnen som har satt sin trygghet på den nya skolan?” undrar mamman vidare.
Hon vill inte heller att ­barnen ska gå på fritids eller åka med linjeförlagd busstrafik hem.
”Det finns inte bussförbindelser som passar utan väntetiden kan vara upp till tre timmar. Dessutom är det en hård trafikerad väg de ska korsa och det finns ingen cykelväg sista biten hem”, påpekar mamman.
Det är barn- och utbildningsnämnden som har tagit beslutet att inte bevilja skolskjuts för barnen.
”När en skolskjutselev väljer en annan skola säger kommunens regelverk att man samtidigt avsäger sig särskilt anordnad skolskjuts. I stället erhålls ett kommunterminskort som berättigar att åka med linjelagd trafik”, står det i nämndens beslut.
”Skulle särskilt anordnade skolskjutsar tas fram för de tre barnen skulle det innebära både organisatoriska och ekonomiska svårigheter för kommunen.”
Skolchef Göran Pettersson har svarat på familjens överklagan till Förvaltningsrätten. I svaret skriver han att överklagan har kommit in för sent, då beslutet togs i slutet av maj. Därför avvisas nu familjens fall av Förvaltningsrätten i Växjö.

Grafik
annonsutrymme