(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

Cykelramsfallet till Göta hovrätt?

Advokaten: Fallet är helt sanslöst. Det märkligaste jag haft.

Kalmar Publicerad 080813 11:25 Uppdaterad 080813 13:50

Wirell har jobbat som advokat i 46 år. Aldrig tidigare har han sett ett så simpelt brott med så pass många märkliga omständigheter avgöras i en tingsrätt, berättar han.
Han talar om cykelramsfallet. En 17-årig från Oskarshamn kille blir dömd för olovligt förfogande för att ha rustat upp en sönderslagen cykelram som någon dumpat i skogen. Ägaren till cykelramen får tillbaka cykeln med 17-åringens nya lack. 17-åringen ska dessutom betala 2300 kronor för att cykeln ska kunna lackas om i ursprungsfärgen.
– Förstår du hur konstigt det här är? säger Wirell när vi kontaktar honom.
– Jag har aldrig tidigare sett en dom som kan jämföras med det här fallet. Min överklagan till Göta hovrätt ställer sig kritisk till i princip hela tingsrättens dom. Jag hoppas verkligen att vi får prövningstillstånd så det blir någon ordning på det här.
Det är framförallt tre saker som Wirell tar upp som huvudfrågor i sin överklagan.
Ett: tingsrätten menar att 17-åringen borde ha förstått att cykeln var stulen.
– Det har ju visat sig att cykeln inte var anmäld stulen. Anmälan kom ju mycket senare, när 17-åringen och hans mamma redan lämnat in cykeln till polisen.
Två: rubriceringen olovligt förfogande är felaktig.
– Olovligt förfogande betyder att du medvetet använder något som du vet tillhör någon annan. Så var det inte i det här fallet. Dessutom visade ju 17-åringen och hans mamma en god vilja genom att erbjuda den rätta ägaren att få tillbaka cykeln när det väl stod klart att den tillhörde någon annan.
Tre: skadeståndsanspråket. 17-åringen blev förutom sina 2500 kronor i dagsböter dömd att utge ett skadestånd på 2300 kronor. Skadeståndet gäller en omlackering av cykeln.
– Det är helt åt skogen för högt. Cykeln kostade 4000 kronor som ny för ett år sedan. En lackering kostar inte mer än halva cykelns värde, det är inte rimligt.
Cykelramsfallet har sedan Östran/Nyheterna skrev om det uppmärksammats i riksmedia. Flera tidningar följer ärendet.
Wirell är inte förvånad över intresset.
– Så simpelt fall, men ändå så stort, säger han.

Christoffer Nielsen
(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild
Bild

KALMAR

Kontakta nyhetsredaktionen i Kalmar

 Telefon: 0480- 42 93 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0480-875 45

 Adress: Box 830, 391 28 Kalmar

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
annonsutrymme