(24) Skriv kommentar Tipsa en vän

Socialen och skola, ta ert ansvar!

Frustrerad. Jan-Ingemar Lundström vill komma bort ifrån beröringsskräcken kring invandrarfrågor.

Foto: Ulrika Bergström
Kalmar Publicerad 120223 06:00 Uppdaterad 140614 15:25

Jan-Ingemar Lundström har reagerat starkt på fallet med invandrarkillen som hade sex med en 12-årig flicka på ett kommunalt boende. Politiker vill inte diskutera ärendet, vilket han menar beror på en beröringsskräck när det kommer till invandrarrelaterade frågor.

Jan-Ingemar Lundström (M) har varit engagerad i Kalmarpolitiken under många år, tidigare i barn- och ungdomsnämnden. Nu sitter han i socialnämnden.

Det var där som han på måndagskvällen visade upp Östrans artikel om invandrarkillen som dömts för våldtäkt mot barn, sedan denne haft en sexuell relation med en 12-årig flicka inne på kommunens boende för ensamkommande flyktingungdomar.

– ”Har ni läst det här” frågade jag och höll upp artikeln, men det hade ingen gjort. Eller så ville de helt enkelt inte prata om det...

”Varför locket på?”

Jan-Ingemar Lundström är frustrerad.

Han förstår inte varför det ska vara locket på så fort det yppas kritiska frågor i ett invandrarrelaterat ämne.

– För mig spelar det ingen roll om det handlar om invandrare eller svenskar, men jag har lärt mig i det politiska att det är väldigt känsligt när det handlar om invandrare.

Tidigare har han funderat på att anmäla personalen på boendet, Horisont.

Han anser att personalen har svikit sitt ansvar genom att inte förhindra det som pågick, trots att de visste att killen och flickan hade ett förhållande.

– De här grabbarna ska slussas in i det svenska samhället, lära sig svenska normer och svenska lagar. Svensk lag gäller alla.

Detta har man misslyckats med, enligt Lundström. Han tänker på den dömde killen som är brännmärkt som sexförbrytare, men framför allt på flickan som samhället inte har skyddat.

Tar inte ansvar

– Varför fick hon ingen hjälp? Hur mår hon idag? Vilket stöd får hon? Vi pratar om en 12-årig flicka. Man offrar människor när man inte klarar av att göra det man har ansvar för att göra. Som personal måste man våga agera.

Från den lokala partitoppen är beskedet att en anmälan mot Horisont inte kommer att uppskattas. Ett besked som Lundström accepterar men som samtidigt visar på just de tendenser han vänder sig emot. Invandringens positiva sidor ska självklart lyftas fram. Lika självklart ska man våga säga att även invandrare gör fel.

– Men det blir ingen diskussion, utan ett förnekande istället.

Därmed lämnas frågan helt i händerna på det riksdagsparti som främst förknippas med en kritisk hållning till invandring.

– Vi spelar Sverigedemokraterna i händerna. Om bara ett parti får prata om det här då är demokratin knappast något att vara stolt över.

Politiker ligger lågt

Det finns fler exempel på händelser där politiker och tjänstemän tycks ha legat lågt enkom för att invandrare figurerar.

Jan-Ingemar Lundström nämner både fallet med den 14-åriga flickan som tros ha förts till sitt hemland för tvångsgifte samt branden i Berga Centrum.

Men även reaktionen på den interpellation han formulerade för ett 15-tal år sedan. Han hade hört om flickor i högstadieåldern som giftes bort och ville veta hur läget såg ut i Kalmar.

Kommunalrådet Birgitta Elfström (S) svarade kort och koncist.

– ”Den problematiken finns inte i Kalmar” var hennes svar. Det blev lite locket på.

Kort därpå uppdagades ett fall med en ung flicka som hade gifts bort, i Kalmar.

Jan-Ingemar Lundström vill inte mer än att alla behandlas lika, ”alla måste spela på samma planhalva” som han uttrycker det, och att alla gör det som förväntas av dem.

– Jag vill se att alla lever upp till sitt ansvar. Skola, socialtjänsten eller vilka det än är.

Bild Simon Karlsson simon.karlsson@ostran.se
0480-42 93 34
(24) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild

Inför riksdagsvalet 2014 – Jörgen Andersson (M)

”Delade turer är att utnyttja människor”

Bild

KALMAR

Kontakta nyhetsredaktionen i Kalmar

 Telefon: 0480- 42 93 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0480-875 45

 Adress: Box 830, 391 28 Kalmar

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
annonsutrymme