(2) Skriv kommentar Tipsa en vän

Säger ja till ansökan om sprutbyte

Kalmar Publicerad 120529 10:23 Uppdaterad 120529 10:28

Kalmar kommunfullmäktige beslutade med röstsiffrorna 47 mot 13 att ställa sig bakom landstingets ansökan att få starta sprutbytesprogram i länet.

Kalmar läns landsting har bestämt sig för att hos Socialstyrelsen ansöka om att inför sprutbyten för missbrukare, för att minska smittspridning och få bättre kontroll på spridningar av olika smittsamma sjukdomar. Ett av Socialstyrelsens krav för att ge klartecken är att kommunerna i länet är med.

Men det var inte utan debatt som kommunfullmäktige fattade beslutet. Det fanns flera kritiker. Jan R Andersson (M) och Jonas Lövgren (M) ville inte att någon skulle kunna knarka tryggt, och ville ha avslag. Thoralf Alfsson (SD) tyckte att sprutprogrammet kan uppfattas som att man legaliserar narkotika.

–  Landstinget kommer nu att sponsra den grova kriminella verksamhet som tjänar pengar på den.

En del tvekade

Christopher Dywik (KD) tyckte att frågan var komplicerad och svår, och föreslog återremiss, men fick inte med sig något annat parti.

Anna Thore (MP) argumenterade för programmet liksom Anette Lingmerth (S) som sakligt förklarade för tvivlarna vad det ska innehålla.

– Med min bakgrund som sjuksköterska förstår jag att det här inte är något kontroversiellt.

Socialen för

– Det är viktigt att alla i vårt samhälle har rätt till sjukvård. Så har vi tänkt, sa Roger Holmberg (S) ordförande i socialnämnden där Kajsa Hedin (M) också är ledamot. Även hon var för förslaget.

– Varje människa vi kan rädda från en livslång sjukdom sparar mycket lidande. Och det innebär också att vården slipper utgifter.

Bild Oddbjörn Andersson oddbjorn.andersson@ostran.se
0480-42 93 36
(2) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild
Bild

KALMAR

Kontakta nyhetsredaktionen i Kalmar

 Telefon: 0480- 42 93 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0480-875 45

 Adress: Box 830, 391 28 Kalmar

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
annonsutrymme