(4) Skriv kommentar Tipsa en vän

Picasso, Matisse och Miró på Kalmar slott

Pablo Picasso

Foto: Scanpix
Kalmar Publicerad 110218 11:56 Uppdaterad 140626 18:30
Mimmi Mannheimer, slottschef, kan mycket om 1900-talskonst. Nu ska hon skriva kontrakt med alla konstsamlare som lånar ut till Kalmar slott under sommaren.

Mimmi Mannheimer, slottschef, kan mycket om 1900-talskonst. Nu ska hon skriva kontrakt med alla konstsamlare som lånar ut till Kalmar slott under sommaren. FOTO: Oddbjörn Andersson

Verk av Pablo Picasso och andra tongivande 1900-talskonstnärer kommer att visas på Kalmar slott i sommar.
- Vi måste ta höjd och satsa på något stort. Det blir 70 verk varav tio är av Picasso, säger slottschef Mimmi Mannheimer.

Utställningen heter Konstens kungar, och förutom Picasso visas verk av Miró, Matisse, Braque, Massom, Lam och Baj.

- Men i centrum står Picasso, det är runt honom de här samlades. Tillsammans bildar de en bred uppslutning av 1900-talskonst i och med att Picasso höll på så länge, i flera olika stilar.

Verken är målningar, litografier, gravyrer och en och annan skulptur. Det mesta är lånat från privata samlingar.

In på hösten

Utställningen kommer att visas i Förbrända salen på Kalmar slott från 4 juni till 30 september.

- Vi hoppas att det här tilltalar turister men har valt att ha kvar utställningen även efter sommaren, så att många Kalmarbor få chans att se den, säger slottschefen.

Satsningen kostar mellan 600 000 och 700 000 kronor, men slottet hoppas på att publiktillströmningen gör att utställningen betalar sig.

Kays kontakter

Idégivare är Kay Wiestål som förmedlade kontakten mellan slottet och konstexperten Berry Rommedahl, som kommer från Kalmar men numer bor i Frankrike.

- Det var roligt att Mimmi nappade på idén och fick det här i hamn, säger Kay Wiestål som hoppas på att det blir fler högklassiga utställningar i slottet de närmaste somrarna.

Dra folk tillsammans

Och Mimmi Mannheimer håller med.

- Det är roligt att Kalmar kan bjuda på sådant som man annars måste åka till Stockholm för att se.

Att Kalmar slott nu erbjuder en utställning som Kalmar konstmuseum får svårt att matcha är inget som varken Mimmi Mannheimer eller Kay Wiestål vill kommentera.

De menar att slottet har sin publik och tänka på och museet sin. Men lyckas även konstmuseet att dra folk i sommar kan begivenheterna runt Slottsvägen verkligen göra sig som konstkvarter.

Dra folk tillsammans

- Det handlar inte om att konkurrera utan att tillsammans dra folk, tycker Kay Wiestål.

- Där har Kalmar blivit bra mycket bättre sista åren. Istället för en massa "jag, jag, jag" hör man nu allt oftare "vi". Kan man satsa gemensamt ger det mer tillbaka.

Bild Oddbjörn Andersson oddbjorn.andersson@ostran.se
0480-42 93 36
(4) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild
Bild

KALMAR

Kontakta nyhetsredaktionen i Kalmar

 Telefon: 0480- 42 93 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0480-875 45

 Adress: Box 830, 391 28 Kalmar

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
annonsutrymme