(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

Lekfullt med undertoner

Arbetets lov. Städerskan märks mest när hon inte är på plats. När papperskorgarna svämmar över och dammråttorna förökar sig i hörnen.

Foto: Karin Asmundsson
Kalmar Publicerad 120417 16:16 Uppdaterad 140614 18:45

Det är lekfullt och kreativt, samtidigt som Ulla Wennberg levererar skarp samhällskritik i sina bilder.

Ulla Wennberg visar grafik på papper, men också som collage och på tyg - och på små porslinsfigurer hon hittat på loppisar.

Hon arbetar med träsitt, som är den mest ursprungliga av de grafiska teknikerna. Numera ägnar hon sig mest åt att klippa sönder sina träsnitt och sammanfoga dem igen till collage. Hon klistrar också upp dem på tredimensionella föremål, eller trycker på återbrukade tyger. Som den jättelika kimonon, sydd av linnehanddukar och linneservetter. Hon undersöker föreställningar om kön i en serie kallad Genusteori, och lyfter fram kvinnors ofta osynliga arbete i collaget med städerskan. Många av bilderna är politiska. Perspektivet alltid vänster, och hennes bilder är fyllda med humor.

På en porslinskatt har hon klistrat små bilder av fåglar. Verket heter melankoli. Katten som drömmer om fåglarna den aldrig kan fånga.

Ulla Wennberg är ursprungligen från Växjö, men bor i Stockholm sedan 40 år tillbaka. Hon har varit i Kalmar förr, 1998 ställde hon ut tillsammans med åtta andra träsnidare i gruppen Xylon, på konstmuseet.

 

Utställningen visas på Teatergalleriet och pågår till den 5 maj

Bild Karin Asmundsson karin.asmundsson@ostran.se
0480-42 93 38
(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild
Bild

KALMAR

Kontakta nyhetsredaktionen i Kalmar

 Telefon: 0480- 42 93 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0480-875 45

 Adress: Box 830, 391 28 Kalmar

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
annonsutrymme