(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

Landshövdingen vill ha fler flyktingar till Kalmar

Nyanlända flyktingar kan slussas vidare från Malmö till Kalmar län och andra län i södra Sverige, menar landshövding Sven Lindgren. arkivfoto:peo Larsson

Nyanlända flyktingar kan slussas vidare från Malmö till Kalmar län och andra län i södra Sverige, menar landshövding Sven Lindgren. arkivfoto:peo Larsson

Kalmar Publicerad 081003 02:35 Uppdaterad 140721 21:39

Landshövding Sven Lindgren hoppas att kommunerna i Kalmar län ska ta emot nyanlända flyktingar från Malmö.

I ett brev till länskommunernas företrädare i regionförbundets primärkommunala nämnd flaggar han för att frågan ska diskuteras närmare på nämndens möte den 30 oktober.

Bakgrunden är att en stor del av de nyanlända flyktingarna, som kommer till Sverige hamnar i Malmö, Södertälje och Göteborg. De tre kommunernas möjligheter att kunna ta hand om flyktingarna blir alltmer ansträngda. Flera gånger har de vädjat till regering och riksdag om hjälp.

Fondpengar

Nu har Malmö lyckats få pengar från Flyktingfonden till sitt projekt Flytta till bättre jobb- och boendemöjligheter. Projektet vill utnyttja förhållandet att medan jobb och bostäder tryter för flyktingarna i Malmö så finns det kommuner i övriga Sydsverige, som kan erbjuda bådadera. I samarbete med arbetsförmedling, kommuner och länsstyrelserna i Småland, Skåne och Blekinge ska projektet drivas så att man först tar fram de orter där det finns arbete och bostäder och sedan försöker man slussa ut flyktingarna till dessa.

Utslussning

För att ytterligare underlätta en utslussning får mottagarkommunerna dessutom räkna in dessa vidareflyttande flyktingar under deras så kallade introduktionsperioder i de mottagningskvoter för flyktingar, som man redan kommit överens om med Migrationsverket. Detta är numera möjligt efter ett nyligen taget regeringsbeslut.

För att driva själva projektet ska tre personer anställas och arbeta gentemot arbetsgivare, mottagningsorganisationer och kommuner. En av dessa tre ska placeras i Kalmar län.

Bonny Kilefors
(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild
Bild

Moderat stoppades på kommunalt äldreboende

Kampen hårdnar om de moderata kryssen

KALMAR

Kontakta nyhetsredaktionen i Kalmar

 Telefon: 0480- 42 93 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0480-875 45

 Adress: Box 830, 391 28 Kalmar

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
annonsutrymme