(19) Skriv kommentar Tipsa en vän

Konstchefen sågar Kalmar

Kritisk. Kalmarborna har inte hängt med i förnyelsen av konstmuseet, menar Bengt Olof Johansson. Det finns en tendens att vara kritisk och rädd inför det nya.

Foto:
Kalmar Publicerad 120329 06:01 Uppdaterad 140614 18:46

– Det finns ett gäng i Kalmar som inte vill se någon förändring. Som tycker att allt nytt är otäckt. För dem blev nya konstmuseet en symbol. Det är den attityd vi har att kämpa med.

Konstmuseets chef Bengt Olof Johansson är besviken över de vikande besökssiffrorna. Han menar att en av förklaringarna är att Kalmars konstpublik inte tagit emot de nya satsningarna på rätt sätt, det har funnits en låsning vid det gamla.

– Kalmar har ingen framtid om man inte klarar av att ta emot det nya med ett öppet sinne.

– Attityden ”Vi som bor här är bäst och det är bäst som det är”, är alldeles för vanlig. Det är trist eftersom det görs många positiva satsningar i Kalmar.

Med den bakgrunden menar han att bygget av det nya konstmuseet gjordes till bilden av det nya och hemska som kunde hota idyllen. Först diskussionen om placeringen, sedan utformningen och nu utställningarna. Det blev för mycket för de väletablerade kalmarborna.

”Vi satsar på framtiden”

Sinnebilden för vad som hotar Kalmar har nu i viss mån tagits över av debatten om Gota medias nya hus och av Linneuniversitets flytt, menar museichefen.

Han var beredd på kritiken mot vissa av utställningarna. Förändringen av verksamheten var planerad och medveten.

– Vi satsar på framtiden. Besökarna på museet hade tidigare hög medelålder. Vi har satsat på utställningar som vänder sig till en yngre publik och vi har lyckats ganska väl.

Kalmarborna bör bejaka förändringarna istället för att motarbeta dem, menar han Museet ska ses i ljuset av en sådan ambition.

Vill förnya samlingen

– Jag är medveten om att det har varit en tuff omställning för den lokala konstpubliken. Man har fått ett museum som kräver mycket av sin befolkning, som i vissa stycken provocerar och inte stryker medhårs. Men även det är vår uppgift.

I förändringsarbetet ingår också den stora konstsamlingen med 3 300 verk. I fjol såldes två praktverk av Zorn och Carl Larsson till landstinget. Några fler stora försäljningar är inte aktuella, säger Bengt Olof Johansson. Det finns inte många verk som är så värdefulla. Men samlingen måste förnyas och gallras.

– Utvecklingen av samlingen har inte varit bra de senaste 20 åren. Den är inte i den klass vi vill att den ska ha. Den ger inte en rättvisande bild av länets konst.

I dag görs vissa inköp av unga, begåvade lokala konstnärer. Men för att kunna öka inköpen behövs sponsorer och donationer.

– För att kunna få dem är det också viktigt med den attitydförändring till museet som vi arbetar med.

Bild Ulf Carlsson ulf.carlsson@ostran.se
0480-42 93 39
(19) Skriv kommentar Tipsa en vän

Kommentarer

 1. Skyll på andra

  Som vanligt med chefer och politiker så är det någon annans fel för det egna misslyckandet
 2. Nä!

  Vi i Kalmar är inte emot förändringar. Vi är bara emot tokiga förändringar. Förändringar som politikerna tror sig bestämma långt över kommuninnevånarnas huvuden och tycke. Konstmuseet är ett misslyckat bygge. Fult, fyrkantigt, färglöst och skräckinjagande. Vad det gäller Gota Media, så får de gärna bygga. Men varför bygga bort en grön lunga med träd, gräs, blommor och vatten? Dessutom på en plats med kulturhistoriskt värde. Det finns apsolut bättre mark i staden att bygga på. Tänk om politikerna låtit Kalmarborna folkomrösta i större frågor, istället för att mygla bakom våra ryggar.
  Om det nu finns så mycket skattepengar att ösa på tokigheter, så vill jag att en del utav dessa satsas på arbetslösa ungdomar innan pengarna är slut. Helt klart viktigare än både konstmuseum och Gota Media. För inte allt för länge sedan fanns det något som hette beredskaps arbete i våra kommuner. Vart tog detta vägen? Nja, men det finns ju inga pengar vet du. Jo, det gör det. Kulturberikarna och hela verksamheten omkring, får massor utav den varan. Snart 2014.
 3. Historien upprepar sig

  Året var 1953. Uppror i östra Berlin. Regeringen förklade att arbetarna hade förspillt regeringsens förtroende. Brecht föreslog att regeringen skulle avskeda folket och välja sig ett nytt.
  Nu är uppenbarlig Kalmar konstmuseum i samma situation.
 4. Nonchalans!

  Det här var nog det dummaste någon sagt om Kalmarbor. Kalmarbor har all rätt i världen att ifrågasätta korkade beslut, speciellt när de får rätt gång på gång.

  Men Bengt Olof Johansson anser inte att det är verksamheten det är något fel på utan det är Kalmarbornas fel helt enkelt, snacka om att slå ifrån sig.
 5. Märklig man!

  Käre konstchef!
  Stå för ditt misslyckande och ändra din attityd.
  De installationer du dragit hit har bara varit hemskheter och uppriktigt ointressant för de flesta personer.
  Ta hit fin och bra konst som de flesta förstår så kanske besökssiffrorna kommer att se annorlunda ut. Kan du sänka dej dit?
  Vill du inte förändra ert utbud tycker jag att du skall avgå och ge plats till en mer kreativ och lyssnande person som ger folket vad folket vill ha.
 6. Bra Bengt Olof Johansson!

  Jag blev glad av att läsa artikeln och konstchefens approach till sitt uppdrag. Det är inte lätt att driva ett modernt konstmuseum på landsbygden!! Stå på dig Johansson och räkna med mitt besök nästa gång jag besöker Kalmar!!
 7. Dags att leverera Bengt-Olof!

  Ansvaret för vikande publiksiffror och medlemmar har ytterst Bengt-Olof. Dags för dig att leverera resultat istället för att skylla på andra. Du har ju Kalmar vackraste hus till ditt förfogandeblunk!
 8. Glader som vill besöka konstmuseet nästa gång han kommer till Kalmar...

  Yttrandet talar för sig själv. Du bor inte i Kalmar och du har inte besökt konstmuseet.
  Till De Som Bestämmer: Har denna anskrämliga byggnad tillfört NÅGOT av estetiskt värde? Eller är dess uppgift bara att vara "edgy" och provocerande, för oss ,dess finansiärer skattebetalarna?
  Vill man bo i en vacker smålandsstad vid kusten, ja då ska man flytta till Västervik. Vore det inte för barnbarnens skull, skulle jag göra det bums!
 9. På tal om...

  attityder så är jag ganska trött på den moderna konstcirkelns attityd -"Jag är bildad, så jag vet vad som är konst och inte konst"

  Om Bengt Olof Johansson och hans vänner vill känna sig märkvärdiga medan de tuggar kex och tittar på "konst" som de skulle kunnat hitta på soptippen, så får de gärna göra det. Det jag vänder mig emot är att han använder våra skattepengar samtidigt som han dumförklarar oss.
 10. Konstigt!

  Jag tycker det är inte på plats att skälla ut besökare. Mig kan du skälla ut för att jag inte varit där, men jag har inget intresse att gå in i en svart låda. Däremot kunde jag tänka mig gå in i ett kulrturhus som har lite stil såsom de gamla husen på kvarnholmen.
 11. Korrekt

  Bengt Olof har tyvärr mycket rätt i det han säger.
  Problemet med att säga att konstmuséet är "fult, fyrkantigt, färglöst och skräckinjagande", är att det är väldigt subjektivt (förutom möjligtvis "fyrkantigt"blunk och då är frågan om alla de personer som tycker att det är en väldigt vacker byggnad, tycker fel (enligt Tomas).
 12. Kalmarbornas attityd

  Bengt Olof Johansson sätter fingret på något väsentligt och det är kalmarbornas attityd till förändring och till allt som är nytt. Jag växte upp i Kalmar men flyttade därifrån efter avslutad skolgång kort efter studentexamen. Den trångsynthet som präglar majoriteten av kalmarborna gjorde att jag bestämde mig för att inte komma tillbaka.
  Att Kalmar under mer än 1 000 år, kontinuerligt har förändrats verkar inte dagens invånare förstå eller ha någon känsla för. Varje förändring möts med alltid med stor upprördhet. När bilparkeringen på Stortorget togs bort blev det ett ramaskri. Det var FULT tyckte kalmarbon utan minsta eftertanke. Det är inte överallt som folk tycker att bilparkeringar är vackrare än torg. Stortorget är i mitt tycke klassiskt vackert. Konstmuseet i Stadsparken möttes givetvis med samma upprördhet. Det var FULT tyckte kalmarbon. Jag har själv besökt museet. Jag tycker att byggnaden är vacker. Den "sticker ut" och är mycket välplacerad. Det är min smak. Jag tror att det är den konst som visas i museet, som inte faller så många i smaken, därav de fåtaliga besökarna.
  Allt som tycks falla kalmarborna i smaken är byggt före 1965 eller så. Det har man hunnit vänja sig vid. Att Malmfjärden blev hälften så stor genom utfyllnad för 150 år sedan har också sjunkit in. Den är vacker tycker man. Och nu tänker Gota Media bygga ett glashus på rivningsresterna av en gammal bastion. Ja, ni förstår ju vad som då sker..
  Den negativa attityden som präglar stadens invånare är en inte helt oväsentlig orsak till den kräftgång som staden under lång tid gjort. Det finns ingen framåtanda. Entreprenörer möt med misstro och motarbetas. Bland företagsnyheterna från Kalmar under de senaste 30 åren dominerar nedläggningarna, men det tycks inte göra kalmarborna så förskräckligt upprörda.
 13. Även jag

  Om inte tillräckligt många är intresserade av konst så spelar det nog ingen roll hur byggnaden ser ut varken in-eller utvändigt . De flesta museum i Sverige har nog problem med likviditeten för jag tror inte att vårt sinnelag är lagt åt detta konstnärliga håll . Lite för flummigt för realistiska logiska människor som ser vad det är och inte tänker vad det kunde vara . Så detta är en förlustbusiness hos oss .
 14. Lär av misstagen

  Det måste vara rätt bekvämt att som Bengt Olof Johansson skylla allt motstånd mot redan uppförda och planerade nybyggnationer på rädsla. Att vi som motsätter oss detta är emot utvecklingen av Kalmar. I själva verket rör det sig om motstånd mot valet/valen av plats för byggnation. Jag tror att gemene man är ungefär lika konstintresserad som jag. Mitt enda besök på konstmuseet var i småskolan på 70-talet. Jag är alltså inte intresserad av konst. Jag är däremot mycket historieintresserad och Kalmars historia tycker jag är spännande och väl värd att bevara åt framtida generationer. Konstmuseet är byggt på ett för Kalmar och hela Sverige unikt område. Denna del hör till Kalmars allra äldsta delar och är nu för all framtid förstörd. Inga framtida arkeologer/forskare med förmodligen bättre utrustning än idag kommer någonsin ha en möjlighet att undersöka platsen. Vilken annan förening med liknande antal medlemmar hade fått möjlighet att bygga en lokal på denna mark? Varför dög inte de gamla lokalerna? Varför kunde man annars inte byggt på en mindre känslig plats? Gör inte om samma misstag med Gota Medias bygge. Välj en annan mer lämplig plats som inte förstör ovärderliga arkeologiska lämningar som man gjorde i stadsparken. Lär av dessa misstag innan det är för sent.
 15. Lyfter på hatten

  Kalmar har verkligen lyckats få upp ett oerhört intressant konstmuseum!! Platsen är perfekt vid vattnet!! Tycker hela den delen av kalmar som ett litet kulturcentrum är fantastiskt.

  Gnällspikar finns det överallt i vårat avlånga land...kulturen ska inte behöva gå med vinst. Vi människor behöver kultur i våra liv...oavsett om man heller skruvar på sin Volvo 245 än att besöka ett konstmuseum.

  You go Kalmar konstmuseum!!!!
 16. Sent skall syndaren vakna

  Förstår att de inlägg där man hyllar valet av plats för konstmuseet är skrivna för att provocera så skadeglädjen hos hos som tycker den är helt fel och aldrig skulle fått byggas där borde vara stor när man läser förre konst chefen Erik Bromsns uttalande: "– Ett problem är byggnaden, eller snarare placeringen. Den gör det helt omöjligt att fysiskt expandera, om man anser att det behövs mer yta. Man är helt enkelt låst till det utrymme som finns i‑dag. Det blir ett problem." Någon skadeglädje är infinner sig inte, tvärtom blir man förbannad över att läsa att ovärderlig historisk mark för all framtid är förstörd pga idiotiska, kortsiktiga beslut. Låt det inte hända igen.
 17. #16 Lotta

  Lotta, museet ligger inte på "historisk mark". Jag förstår att du tänker på den gamla staden som förstördes 1610. Men gick strandlinjen längre väster ut. Marken där museet ligger är fyllnadsmassor som placerades där på 1850-talet. Det är alltså sjöbotten under. Huvuddelen av Stadsparken ligger på fyllnadsmassor.
  Den invändning som förre museichefen framförde rörde möjligheten till expansion och det tycks ju inte vara något problem om man ser till antalet besökare.
 18. Ulf, du har fel

  Enligt den arkeologiska rapporten från utgrävningarna jag länkar till har du fel. Bland annat är museet byggt över den gamla stadsmuren. En byggnad vars trägolv daterades till 1280-1410 e. Kr är ett av fynden. Det finns även en mer utförlig fyndlista som den intresserade kan ta del av via Länsmuseets hemsida.

  http://www.kalmarlansmuseum.se/1/10.0.1.0/1170/stadsparken.pdf
 19. Chauvinism

  Ställ ut en traktor i någon lada Olof så blir dom nöjda!
Har du varit på Kalmar konstmuseum?
Ja Nej
Bild

Mordet på Göran Lundblad

Åtalet skjuts upp igen

Bild

Inför riksdagsvalet 2014 – Jörgen Andersson (M)

”Delade turer är att utnyttja människor”

KALMAR

Kontakta nyhetsredaktionen i Kalmar

 Telefon: 0480- 42 93 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0480-875 45

 Adress: Box 830, 391 28 Kalmar

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
annonsutrymme