(15) Skriv kommentar Tipsa en vän

Kalle Winner valde SD

Som Sverigedemokrat satsar han på en plats i landstingsfullmäktige

Kalle Winner fick Vänsterpartiets civilkuragepris, men några år senare kritiserade han ett vänsterförlag som gick ut på att alla amerikaner skulle utvisas. Arkivfoto: PeOLarsson

Kalle Winner fick Vänsterpartiets civilkuragepris, men några år senare kritiserade han ett vänsterförlag som gick ut på att alla amerikaner skulle utvisas. Arkivfoto: PeO Larsson

Kalmar Publicerad 100119 08:05 Uppdaterad 140626 20:54

Kalle Winner blir toppnamn på Sverigedemokraternas landstingslista i valet i höst.

Kalle Winner från Kristvallabrunn blev känd för en större allmänhet i och med sitt engagemang för njursjuka Fitnete Limani. Hon var Winners patient men hotades av utvisning. Han arbetade för att hon skulle få stanna i Sverige för att få livsnödvändig behandling här.

Det var för tio år sedan. Senare engagerade han sig i ytterligare ett fall, där Valdete Rexhepi hotades av utvisning till Kosovo. Hon hade bott i Sverige i fem år, och fått bidrag av myndigheterna. Men plötsligt hävdade Migrationsverket att Valdete vistats illegalt i landet.

Dags för politik

Men nu är Kalle Winner pensionär och då tycker han att han har tid att engagera sig politiskt. Frågan var bara vilket parti han skulle välja.

- Ett parti som jag absolut inte kan tänka mig är kommunisterna. Men Kristdemokraterna och Moderaterna var intressanta. Och för all del även Socialdemokraterna, som jag blev medlem i när jag kom till Sverige.

- Men Sverige idag är ett annat nu än då. Nu finns fler problem, men man kan inte ens diskutera dem. Man får bara mothugg och kallas rasist eller sadist. Därför tyckte jag Sverigedemokraterna var intressanta, där upplever jag att man kan säga sin mening och det passar mig. Många svenskar är så försiktiga, jag är mer orätt och spontan.

Större chans

Dessutom öppnar sig en stor chans att få vara med i maktens korridorer.

- Men sedan ska jag inte sticka under stol med att mina chanser att få påverka i landstingspolitiken ökar i och med att jag väljer Sverigedemokraterna. Nu kommer jag i topp på listan. Hade jag kontaktat Socialdemokraterna hade jag inte ens kommit med på deras lista.

Måste över tre procent

Vid förra valet stod Thoralf Alfsson överst på SD-listan till landstinget, men partiet fick inget landstingsmandat. Men enligt opinionsundersökningar ökar Sverigedemokraterna, och mycket talar för att partiet passerar 3-procentsspärren i landstinget. Vid förra valet fick partiet 2,64 procent av länsinvånarnas röster.

- Jag hoppas att jag kommer in och kan göra någon nytta. Sedan får vi se hur jag tas emot. För mig är Sverigedemokraterna inte något fruktansvärt, men frågan är hus gamla bekanta kommer att ställa sig. Kanske vill Anders Henriksson inte ens prata med mig.

Intressant

Anders Henriksson är ordförande i landstingsstyrelsen, och var behjälplig när Kalle Winner kämpade för Fitnete.

- Han är duktig, han fixade saker som vi behövde hjälp med på fem minuter. Men hur han gör nu ska bli intressant.

Just nu läser Kalle Winner in sig på sitt nya parti.

- Jag läser "Sverigedemokraterna in på bara skinnet" av Pontus Mattsson. Det är en intressant bok. De som röstar på Sverigedemokraterna är de som känner att deras åsikter inte representeras av de andra partierna. Det är personer som inget parti lyssnat på när det gäller deras uppfattning om brottslighet och invandring.

Det är dock frågor som ligger långt från landstingsvärlden.

- Där är det mer att jobba för god vård och tillgänglighet. Och jag vill också att pensionärer ska få det bättre, säger Kalle Winner.

Oddbjörn Andersson


FAKTA/Född i USA

Kalle Winner är 63 år och bosatt utanför Nybro. Han är född i New York och kom till Sverige som 19-åring 1966, på grund av att han träffat en kvinna från denna sidan Atlanten. "Jag visste knappt att Sverige fanns" säger han och beskriver det skämtsamt som att han lurats hit. Året efter kallades han till mönstring för Vietnamkriget, men blev aldrig inkallad. Första jobbet har på ett slakteri i Kristvallabrunn, sedan utbildade han sig till undersköterska och 1973 var han färdig sjuksköterska. Först arbetade han på Norrlidens sjukhem i Kalmar, och sedan blev det länssjukhuset där han var med om att starta upp enheter för först hjärtinfarkt och sedan dialys.

Bild Oddbjörn Andersson oddbjorn.andersson@ostran.se
0480-42 93 36
(15) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild
Bild

Moderat stoppades på kommunalt äldreboende

Kampen hårdnar om de moderata kryssen

KALMAR

Kontakta nyhetsredaktionen i Kalmar

 Telefon: 0480- 42 93 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0480-875 45

 Adress: Box 830, 391 28 Kalmar

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
[21:52] Släkt & Vänner

[21:51] Släkt & Vänner

[21:51] Släkt & Vänner

[16:37] Torsås
Många frågor efter valdagen
[16:36] Emmaboda
Politiker firade med tårta
[16:36] Emmaboda
Fyra mandat för SD
[16:35] Emmaboda
Storstöld av diesel på mack
[16:34] Mönsterås
Stor förlust för M
[16:34] Mönsterås
Tomma stolar kan ge maktskifte
[16:33] Öland
Besvikelse hos många partier
[16:32] Öland
Inget besked från vågmästarparti
[16:29] Öland
SD: "De andra som har bollen"
[16:29] Öland
Stenhårt jobb gav resultat
[16:27] Kalmar
Brevlådor demolerades
[06:59] Kalmar
Kommunal katastrof för M

Fler nyheter Sverige/Världen/Sport
Grafik
annonsutrymme