(14) Skriv kommentar Tipsa en vän

Juholt föreslog Löfven redan förra året

-strong-Inflytelserika kommunalrådet Johan Persson (S) i Kalmar vill att Håkan Juholt skriver en bok om vad som verkligen hände.|strong|

Foto: Mattias Rubin
Kalmar Publicerad 120127 06:00 Uppdaterad 140614 15:26

Stefan Löfven föreslogs av Håkan Juholt, då distriktsordförande i Kalmar, som ny ordförande för socialdemokraterna inför kongressen i mars förra året. Då tackade Löfven nej och Juholt fick jobbet istället.

Det berättar en av Håkan Juholts bästa vänner, kommunalrådet Johan Persson (S) i Kalmar i en intervju.

Johan Persson är en av landets mest inflytelserika kommunpolitiker. Han ledde Socialdemokraternas kriskommission efter valet och utpekades också som kungamakare när Håkan Juholt valdes. Nu uppmanar han Juholt att skriva en bok med sanningen om vad som hänt.

– Jag har haft mycket kontakt med Håkan de senaste dagarna, säger Johan Persson. Han mår bra. Det är klart att han har en tomhetskänsla. Det är inte konstigt, efter att ha jobbat dygnet runt blir det plötsligt tyst.

– Men jag vet att han har haft kontakt med många vänner.

Vad tror du om Stefan Löfven som ny partiordförande?

– Det är ett utmärkt val. Han är lite lik Ingvar Carlsson i sitt ledarskap. Han är samlande och väldigt drivande vad gäller tillväxt och jobbfrågor. Han kan hitta okonventionella lösningar.

Känner du Stefan Löfven?

– Jag har stött på honom några gånger. Vi är inte personliga vänner. Vi pratas vid när vi ses.

Vilken är den svåraste utmaning han nu står inför?

– Att gjuta hopp och mod i partiet. Att återvinna respekten för socialdemokratin. Nye partiordföranden sitter inte i riksdagen och kan inte delta i riksdagsdebatter. Jag har aldrig levt i villfarelsen att valen i Sverige eller Kalmar avgörs i riksdagen eller kommunfulllmäktige, även om det finns de som tror det. Det kan snarare vara en fördel att ha en partiledare som kan åka runt i landet. Man får väl hålla debatter utanför riksdagshuset. Vi välkomnar en debatt i sporthallen i Kalmar, finns en tradition på det.

Har du varit inblandad i diskussionerna om Juholts efterträdare?

– Ja, det har ringt väldigt mycket. Jag har talat väldigt mycket med olika människor. Men sådant håller man internt.

Du ledde kriskommissionen efter valet och ville att socialdemokraterna skulle bli Sveriges modernaste och öppnaste parti. Tycker du att processen som ledde fram till valet av Löfven var modern och öppen?

– Det vi hamnade i nu var en helt exceptionell situation. Socialdemokratin hade inte klarat en amerikansk primärvalskampanj under flera månader.

Baktaleri och knivstick i ryggen verkar vara vardagsmat i högsta partiledningen. Vad säger det om framtiden för partiet?

– Jag tror det finns krav i hela partiet att det måste vara slut på det där nu. Det är inte acceptabelt. Det är grundförutsättningen för att vända i ett sådant läge.

Det måste finnas nåt i kulturen som gör att vissa ledamöter tycker att det är OK att agera så. Eller är det nåt i Juholts person som utlöst det här.

– Jag kan inte svara på det. Det är alldeles för dagsfärskt. Nån gång skulle man vilja höra Håkans version. Jag tycker att han ska skriva en bok. Den skulle kunna komma ut om ett år eller så. Det skulle vara mycket intressant.

Hur stor betydelse hade det att Juholt inte kom från Stockholm?

– En del. Håkan har ju hela sin tid i riksdagen valt att resa mycket. Det är förklaring till att han ett starkt stöd bland gräsrötter. Han prioriterade arbetarekommunens möte i Högsby framför att mingla med riksdagsgruppen.

– Han byggde inte upp de närverken.

Du var en av kungamakarna bakom Juholt. Känner du ett personligt ansvar för att det gick som det gjorde?

– Håkan stod aldrig efter uppdraget. Han fick frågan och var lojal mot partiet. Och han har verkligen gett allt. I början gick bra. I september hade vi 35 procent. Sedan kom affären och som följd av det internt ifrågasättande.

Vad var det då som gick fel. Var det helt enkelt så att Juholt inte klarade uppdraget. Att det var en uppgift som var övermäktig?

– Nej, så var det inte. Men allt blev så uppförstorat. Han kom aldrig ur det.

Känner du besvikelse?

– Han fick aldrig en reell chans. Bland annat på grund av affärerna. Men också på grund av egna misstag och kombinationen av ifrågasättande intern också.

– Det är inte rättvist att bara får några få månader på sig.

 

Bild Ulf Carlsson ulf.carlsson@ostran.se
0480-42 93 39
(14) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild
Bild

Moderat stoppades på kommunalt äldreboende

Kampen hårdnar om de moderata kryssen

KALMAR

Kontakta nyhetsredaktionen i Kalmar

 Telefon: 0480- 42 93 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0480-875 45

 Adress: Box 830, 391 28 Kalmar

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
[14:07] Öland
Gyllene pumpan till kocklärare
[12:46] Kalmar
Muslimska kyrkogården utökas
[12:40] Kalmar
Södermöre tvingas dra åt svångremmen
[12:39] Släkt & Vänner

[12:12] Kalmar
Brand i villa i Lindsdal
[12:00] Kalmar
Döms för rattfylleri
[11:29] Torsås
Vindkraftverk tas ur bruk
[09:13] Öland
Fornminne föll vid plöjning
[09:12] Öland
Klart för byggstart i hamnen
[07:33] Mönsterås
150 flyktingar väntas i oktober
[06:46] Kalmar
Diplomater slipper straff
[06:44] Kalmar
MP söker stöd i kampen
[21:52] Släkt & Vänner

[21:51] Släkt & Vänner

[16:37] Torsås
Många frågor efter valdagen

Fler nyheter Sverige/Världen/Sport
Grafik
annonsutrymme