(1) Skriv kommentar Tipsa en vän

Jonas Hellberg lärde känna Stieg Larsson

Jonas Hellberg (S) blev mordhotad 1998 sedan Sverigedemokraterna publicerat hans personuppgifter på sin hemsid. På så sätt kom han i kontakt med författaren och journalisten Stieg Larsson. De två höll sedan kontakten fram till Larssons död 2004. 

Foto: PeO Larsson
Kalmar Publicerad 100105 08:05 Uppdaterad 140626 21:24
Bild

Stieg Larsson är mest känd som författare till Millenium-böckerna, men hans verkliga livsverk var kartläggningen av de högerextrema grupperingarna i Sverige. 

Foto: Jan Collsiöö/Scanpix

Bild

Mikael Nyqvist och Noomi Rapace har huvudrollerna i filmatiseringen av Stieg Larssons böcker.

Foto: Scanpix

Stieg Larsson är mest känd som författare av den numera världsberömda Millennium-trilogin. Men han var också en expert på de främlingsfientliga krafterna i Sverige.

– Han var en av världens främsta experter på högerextrema rörelser, säger Jonas Hellberg (S) som lärde känna Larsson inför valet 1998.
Stieg Larssons Millennium-böcker om journalisten Mikael Blomqvist och Lisbeth Salander har sålts i över 20 miljoner exemplar världen över. Larsson har efter sin död 2004 blivit en världskändis och hans böcker har vunnit flera internationella priser.
Under sin livstid var det dock inte som deckarförfattare som Stieg Larsson var mest känd. Han arbetade under 20 år på Tidningarnas Telegrambyrå (TT), men det var som en av grundarna till stiftelsen Expo som han var mest känd.
Stiftelsen grundades 1995 och gav ut en tidning med samma namn. Expo hade som uppdrag att granska och sprida kunskap om de främlingsfientliga och rasistiska grupperingarna i Sverige.

Argumenterade emot

Inför riksdagsvalet 1998 så satt Jonas Hellberg, som idag är som landstingspolitisk sekreterare för socialdemokraterna, i kommunfullmäktige i Huddinge kommun.
– Vid den tiden så var både Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna aktiva i Huddinge. Jag stod upp mot dem och utgjorde ett motstånd, jag tog kampen och argumenterade emot dem. Det fick obehagliga konsekvenser.
– Sverigedemokraterna publicerade personlig information om mig på deras hemsida. Där stod bland annat mitt telefonnummer, jag fick flera samtal från anonyma personer som hotade mig till livet, berättar Jonas Hellberg.
Det var i samband med de hoten som Hellberg kom i kontakt med Stieg Larsson för första gången.
– Efter att jag blivit hotad så kom jag i kontakt med Expo. De gav mig mycket stöd och hjälp. Stieg hade skrivit en handbok för journalister som blivit hotade, den hjälpte även mig.

Hjälpte Expo

– Jag träffade Stieg fler gånger inför valet 1998 och vi fortsatte att ha kontakt även efter valet när han blev chefredaktör för Expo 1999. Jag arbetade också på SSU och vi hade mycket att göra med Expo. Stiftelsen bakom tidningen hade ekonomiska problem och vi på SSU hjälpte till med att trycka och distribuera Expo under Stiegs tid som chefsredaktör.

Alla ungdomsförbund

Det var inte bara SSU av de politiska ungdomsförbunden som hade nära kontakt med Expo.
– Alla etablerade partiers ungdomsförbund höll möten med jämna mellanrum tillsammans med Stieg Larsson och Expo. Det var inför valet 2002 som vi började att träffas för att vi behövde en strategi för att kunna bemöta de rasistiska och främlingsfientliga rörelserna som växte fram i landet.
– Det var Stieg och jag som tog initiativet till de här mötena, vi träffades en 15-20 gånger inför valet 2002. Det var bra att ha Stieg där, han var ju en av världens främsta experter på högerextrema rörelser.
Expo gav inte bara ut en tidning utan sysslade också med att infiltrera de främlingsfientliga rörelserna. Något som Jonas Hellberg också fick uppleva på nära håll.
– Det var när jag satt i fullmäktige i Huddinge, också det inför valet 2002. Mikael Ekman, som jobbade tillsammans med Stieg Larsson på Expo, hade infiltrerat Nationaldemokraterna. Vid ett fullmäktigemöte så försökte Nationaldemokraterna att hindra de som satt i Huddinges fullmäktige från att komma in till mötet. De hade en man som filmade allting och jag blev så förbannad att jag knuffade omkull honom.
Det som Jonas Hellberg inte visste då var att det var Mikael Ekman som hade tagit sig in i Nationaldemokraternas organisation och blivit informationsansvarig och höll i kameran.
– Jag kände inte igen honom heller. Men filmsnutt där jag knuffade omkull honom kom med i en dokumentär som gick på TV 3 senare, efter att jag godkänt det förstås.
– Att dokumentären gick på TV 3 var ganska naturligt eftersom Robert Aschberg satt i Expos styrelse.

Träffades då och då

Jonas Hellberg fortsatte att ha kontakt med Stieg Larsson även efter valet 2002.
– Vi träffads lite då och då ända fram till hans död 2004.
– Det var en otrolig chock när jag fick reda på att han gått bort, vi hade haft ett möte bara en månad tidigare. Det kändes helt overkligt.
– Han var en av de första journalisterna som granskade de högerextrema rörelserna och hade otroligt mycket kunskaper om dem. Stieg Larsson hade kunnat spelat en stor roll inför valet 2006 och även inför nästa års val om han hade varit vid liv.
– Idag är Stieg nästan enbart känd som deckarförfattare, vilket han gjorde väldigt bra, men hans riktiga livsverk är kampen mot de högerextrema rörelserna.

Bild Anders Jönsson anders.jonsson@ostran.se
0480-42 93 48
(1) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild
Bild

KALMAR

Kontakta nyhetsredaktionen i Kalmar

 Telefon: 0480- 42 93 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0480-875 45

 Adress: Box 830, 391 28 Kalmar

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
annonsutrymme