(3) Skriv kommentar Tipsa en vän

-Jag är diskriminerad

Efter 13 år fick Hossein Zahedi sparken på grund av "arbetsbrist"

Hossein Zahedi är uppsagd efter 13 år på Kalmar länsmuseum och väljer nu att berätta om en arbetsituation fylld av diskriminering och efterkonstruktioner som han upplevt den i åratal. Foto: peo larsson

Hossein Zahedi är uppsagd efter 13 år på Kalmar länsmuseum och väljer nu att berätta om en arbetsituation fylld av diskriminering och efterkonstruktioner som han upplevt den i åratal. Foto: peo larsson

Kalmar Publicerad 081014 02:10 Uppdaterad 140721 21:38

- Jag kommer inte att få något nytt jobb 57 år gammal men även om jag fått sparken måste folk få reda på hur deras skattepengar används och hur invandrare behandlas.

Hossein Zahedi slår ut med händerna där han står framför mörkrummet i det museum som varit hans arbetsplats de senaste 13 åren.

- I fjol digitaliserade vi

44 000 gamla negativ och vi har minst 500 000 till som bör tas om hand, för att inte tala om de äldre glasplåtarna som håller på att förstöras.

Passade på

- En kulturskatt Kalmarhistoria som tydligen inte är så noga med längre. Vad jag har förstått blir det en 40-procents fototjänst kvar.

- Och vi tre som får gå är uppsagda på grund av arbetsbrist. Eller rättare sagt en blir förtidspensionerad den andra är sjuk och då passar man på att göra sig av med den obekväme "Hosse" i samma svep.

- Ledningen trodde kanske att jag också skulle bocka och tacka för tiden som varit och smyga ut bakvägen. Så blir det inte försäkrar Hossein Zahedi och börjar berätta.

Pengarna slut

- För två år sedan hade vi så mycket att göra att det skulle anställas en assistent och de upphöjde mig till fototekniker.

- Sedan fanns inga pengar till extra hjälp samtidigt som jag inte fick ta del av den årliga löneförhöjningen utan fick 100 kronor mindre i lönekuvertet. Efter att ha kontaktat facket fick jag 200 mer, det vill säga plus 100 kronor.

Turordningslista

När det så var dags att spara igen hjälpte inte Hosseins civilingenjörsexamen från Iran eller de tio svenska kursdiplom han brer ut på arbetsbänken.

- Men dagen efter uppsägningen kom personalchefen med en turordningslista där jag stod överst och jag fick fem nya jobb att välja mellan. Det var kontorsvaktmästare, jobb i butiken och bild och layout bland annat.

För dålig svenska

För säkerhets skull sökte Hossein alla fem men visade sig inte lämplig för något enda.

- När fackets representant frågade museiechefen Maria Malmlöf ska hon ha svarat att jag pratade för dålig svenska. När facket undrade varför hon inte sett till att jag skickats på svenskakurser fick de inget svar.

Fel föräldrar?

Genom åren har också Hossein frågat om hans dotter, som går på högskolans turistlinje, kunde få sommarjobb på museet.

Det har nämligen de flesta chefernas och anställdas döttrar fått år efter år.

- Första gången visste Maria Malmlöf inte att jag hade en dotter, nästa år hade hon glömt det och så vidare.

- Det kallar jag diskriminering när en en svenskfödd tjej inte får chansen på grund av fel föräldrar.

Hosseins fru Lohya Forouzin har också varit en vända på Länsmuseet. 15 månader som praktikant och två år till med bidragslön för att klippa och klistra i arkivet innan hon fick gå i somras.

Jobbat hela tiden

- Jag har jobbat sedan jag kom till Sverige för 20 år sedan och alltid varit nöjd trots tuffa jobb. Nu kan jag inte sova om nätterna efter behandlingen av min familj.

Men även om maken Hossein blir arbetslös finns stor risk att Länsmuseet åker på ett saftigt skadestånd för ett klart brott mot turordningen.

- Pengar ger mig inget nytt jobb och jag hoppas lika mycket på att arbetsgivaren fälls för den diskriminering jag anmält dom för.

- Så här borde man inte ens få behandla en invandrare i Kalmar, tycker Hossein Zahedi...

Bengt Roos
(3) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild
Bild

KALMAR

Kontakta nyhetsredaktionen i Kalmar

 Telefon: 0480- 42 93 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0480-875 45

 Adress: Box 830, 391 28 Kalmar

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
annonsutrymme