(10) Skriv kommentar Tipsa en vän

Ja till Linnés placering

Men flera partier var splittrade på grund av beslutsunderlaget

– Linnéuniversitetet vill satsa och utveckla Kalmar, sa kommunalrådet Johan Persson vid gårdagens fullmäktige som hölls i Kalmarsalens glasveranda.

Foto: Helen Edvall
Kalmar Publicerad 110427 07:25 Uppdaterad 140626 14:45

Fullmäktige sa ja till att Linnéuniversitetet ska placeras vid Ölandskajen och på Fredriksskans, men tre av partierna, Moderaterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna, var splittrade

Dessutom beslutade fullmäktige att den fortsatta hanteringen av ärendet ska präglas av största möjliga öppenhet och insyn.
– Jag vill påminna om att kommunen är en offentlig verksamhet, där offentlighetsprincipen gäller. Det finns inga grader i helvetet, påpekade fullmäktiges ordförande Roger Kaliff.
Trots det har nu fullmäktige beslutat Kalmar kommun ska följa lagen, och att offentlighetsprincipen ska gälla.

Slogs för återremiss

Jonas Löhnn (MP) slogs för återremiss av ärendet, att det skulle behandlas vid nästa fullmäktige. Han menade att beslutsunderlaget är undermåligt.
– De underlag vi skulle fått se föreligger inte. De är sekretessbelagda. Samma sak gäller utredningen om spårområdet. Vi har blivit utlovade en sammanfattning i april. Låt oss invänta resultaten av utredningarna.
Han fick stöd av Folkpartiet:
– Ju större beslut desto snabbare, och desto mindre underlag. Vi begärde ut utredningen om Malmen, och uppfattade att vi skulle få den, sa Inger Hilmansson, som vill att det ekonomiska underlaget att lämna fastigheterna och styrgruppens analyser ska offentliggöras och att styrgruppens minnesanteckningar ska delges fullmäktige och anslås på kommunens hemsida.

Isaksson på tvären

Också Sverigedemokraternas Micael Foghagen menade att beslutsunderlaget var skralt, liksom Kristdemokraten Christoffer Dywik.
Moderaten Magnus Isaksson gick på tvärs mot sitt parti, och sin gruppledare, oppositionsrådet Malin Petersson:
– Att vara försiktig med skattepengar är en dygd. Om vi fattar det här beslutet är vi allt annat än dygdiga. Vi pratar byggen för 500 miljoner, kanske en miljard. Det är gigantiska summor, och kommer att få drastiska återverkningar för Kifab och de privata fastighetsägarna. Vi kan inte styra Linnéuniversitetet. Låt dem köpa silverkedjor till alla anställda. Men beslutsunderlaget är lite magert. Fyra sidor, och inte en siffra.
Han yrkade först avslag, men stödde senare förslaget om återremiss.
Kommunalrådet Johan Persson sa att Linnéuniversitetets satsning kommer att utveckla Kalmar som stad.
– Det är nu arbetet börjar. Jag har inte svaren på alla detaljerade frågor.

Blir inte särbehandlat

Han lovade att universitetet inte kommer att bli särbehandlat.
– Vi kommer inte att gynna vare sig enskild eller statlig verksamhet. När Linnéuniversitetet säger upp lokaler ska de självklart konverteras för att möjliggöra annan användning. Vi har stort behov av bostäder.
Han framhöll också att det är Linnéuniversitetet som bestämmer var man vill vara.
– Vi kan raljera över hur man räknat avstånd. Men bekymret är att universitetet är väldigt tydliga. Det är de som ska skriva på hyresavtalet, och de vill inte vara på Malmen eller på Brofästet, och det är det vi har att förhålla oss till.
– Men det är inte alltid önskemål tillgodoses. Är kommunen pressad, ja kanske, sa Monica Bengtsson (KD), som var tveksam men ändå stödde förslaget.

Ett lyft för regionen

Malin Petersson (M) menade att universitetets planer är ett lyft för Kalmar, och hela regionen.
– Det här är en spännande utmaning. Vi ska se möjligheterna. Vid Brofästet kan det bli fantastiska bostadslösningar, låt oss dra igång analysarbetet snabbt.
Bertil Dahl (V) blev lite förvånad över att man kom fram till Fredriksskans:
– Jag funderade länge. Men ska vi som kommun överpröva Linnéuniversietts beslut? Jag har förtroende för Linnéuniversitetet, jag har respekt för beslutet att man vill ha ett samlat universitet på två platser, sa Bertil Dahl (V).
Efter votering blev resultatet att 49 röstade för att Linneuniversitets ska placeras vid Ölandskajen och Fredriksskans. Elva röstade för återremiss, och en avstod.

Bild Karin Asmundsson karin.asmundsson@ostran.se
0480-42 93 38
(10) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild
Bild

KALMAR

Kontakta nyhetsredaktionen i Kalmar

 Telefon: 0480- 42 93 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0480-875 45

 Adress: Box 830, 391 28 Kalmar

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
annonsutrymme