(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

Inget åtal för mord

Försvunna kvinnans make ställs till svars för grov kvinnofridskränkning

Trors intensivt sökande efter den  försvunna kvinnan, har inga spår efter henne hittats. arkivfoto: Mattias Rubin

Trors intensivt sökande efter den försvunna kvinnan, har inga spår efter henne hittats. arkivfoto: Mattias Rubin

Kalmar Publicerad 100407 08:09 Uppdaterad 140626 20:13

Mannen som sedan i höstas suttit häktad misstänkt för att ha rövat bort och dödat sin hustru åtalas nu. Men inte för mord - åklagaren anser sig inte kunna styrka att det begåtts ett mord, bland annat därför att kroppen inte hittats.

Åtalet lyder i stället på grov kvinnofridskränkning.

 

Åklagaren listar ett 20-tal punkter bestående i att mannen ska ha misshandlat och kränkt hustrun.

- Gärningarna har vid ett flertal tillfällen skett inför de gemensamma barnen och varit ägnade att skada deras trygghet och tillit i deras förhållande till en närstående, skriver åklagaren i stämningsansökan till tingsrätten.

Mannen åtalas även för misshandel och olaga hot mot en av döttrarna. Han ska ha tagit ett strypgrepp om hennes hals och hotat att kasta ut henne genom ett fönster.

Bevis saknas

Det är en omfattande förundersökning som åklagaren lämnar in till tingsrätten som stöd får åtalet. Den är på över 800 sidor, och en stor mängd förhör med olika personer har genomförts.

Det finns många vittnesuppgifter om att mannen varit våldsam mot hustrun. Men några bevis för att han rövat bort henne och dödat henne finns det inte.

Det var ursprungligen en av makarnas söner som anmälde att modern blivit misshandlad och hotad under åratal av fadern. Det ska ha skett dels under de åren i Linköping, dels efter flytten till Kalmar.

Anmälan kom in till polisen samtidigt som kvinnan rapporterades försvunnen i början av november förra året. Polisen upprättade då en anmälan om misshandel och olaga hot.

En polispatrull beordrades att åka hem till familjen i deras bostad. Vid det besöket framkom omständigheter som gjordes att ärendet omrubricerades som mord med kvinnans make som misstänkt. Vilka dessa omständigheter är framgår inte av förundersökningen.

Vid besöket berättade ett av barnen att det sett en yxa i faderns bil, som denne försökt gömma undan.

En undersökning av bilen gjordes. Där hittades kvinnans handväska. Någon yxa påträffades inte, men polispatrullen gjorde en del andra fynd i bilen.

Hade plan

Sedan kvinnans försvinnande blivit känt fick polisen in en hel del uppgifter från bekanta till familjen. En vän uppgav att mannen pratat om en plan som gick ut på att han skulle häktas för makans försvinnande men sedan frias och då kunna begära skadestånd för den tid han suttit frihetsberövad. Kvinnan skulle, enligt samma uppgiftslämnare, under tiden vistas i Danmark.

Vänner från Linköpingstiden har berättat för polisen att kvinnan ofta haft skador på kroppen, som mannen ska ha orsakat. Kvinnan ska ha berättat för sina vänner att mannen tänkte döda henne.

Några av vännerna tror inte att kvinnan lever. Hon skulle aldrig lämna sina barn på det viset, heter det.

- Han är gerillasoldat och vet hur man dödar folk, säger ett par av vittnena.

Familjens bostad har genomsökts minutiöst på jakt efter blodspår. Men inga sådana påträffades.

Inte heller skador på mannen har entydigt kunnat knytas till att de uppstått dagen för försvinnandet.

Ett 20-tal förhör har gjorts med mannen utan någon form av medgivande. Han har inte varit särskilt talför.

- Ut och sök efter henne i stället för att trakassera mig, har han sagt.

Lars Jutefors
(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild
Bild

KALMAR

Kontakta nyhetsredaktionen i Kalmar

 Telefon: 0480- 42 93 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0480-875 45

 Adress: Box 830, 391 28 Kalmar

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
annonsutrymme