(20) Skriv kommentar Tipsa en vän

”Hur naiv får man bli”

Flyktingboende anmäls

Anmäler. Jan-Ingemar Lundström (M) vill att Socialstyrelsen utreder vad som hände på Horisont.

Foto: Ulrika Bergström
Kalmar Publicerad 120307 06:02 Uppdaterad 140614 18:25

Moderatpolitikern Jan-Ingemar Lundström anmäler flyktingboendet Horisont i Kalmar till Socialstyrelsen eftersom personalen inte förhindrat att en 12-årig flicka våldtagits upprepade gånger på boendet.

En vid tillfället 17-årig asylsökande har av Kalmar tingsrätt dömts för våldtäkterna.

Vår tidning har berättat om domen och reaktionerna på den vid flera tillfällen. 12-åringen och 17-åringen hade inlett ett förhållande, som pågick i åtta månader. Flickans mamma påpekade vid flera tillfällen för personalen på Horisont risken för att det handlade om en sexuell relation. Hon gav också flickan utegångsförbud på kvällarna. Flickan började då skolka från skolan och tillbringade dagarna på den 17-årige ynglingens rum.

Borde varit i skolan

Personalen på Horisont har uppgett att man frågat 17-åringen om relationen till flickan var sexuell. Då han nekade lät man sig nöja med det.

Jan-Ingemar Lundström sitter själv i Socialnämnden i Kalmar.

– Man lät alltså flickan, som går i sjätte klass, och 17-åringen umgås bakom stängda dörrar. Hur naiv får man bli?

– Man såg att flickan tillbringade hela dagarna på boendet, när hon egentligen borde vara i skolan. Men man slog inte larm.

Det var först när 12-åringens syster helt sonika gick till Horisont och öppnade dörren till 17-åringens rum och upptäckte vad som försiggick som det hela uppdagades och det blev en polisutredning, åtal och dom.

Ingen information

På socialnämnden har det inte varit någon information alls om fallet. Det är också upprörande, menar Jan-Ingemar Lundström.

– Det var först sedan Östran berättat om domen som vi ledamöter i Socialnämnden fick veta något. Ingen har informerat eller diskuterat hanteringen. Det är upprörande.

Han anser att det viktiga nu är att återupprätta förtroendet för boendena för ensamkommande flyktingar.

– Kalmar har sagt ja till en utökning av verksamheten. Ett nytt boende etableras i Funkabo.

Måste finnas en trygghet

– Det måste också finnas en trygghet för de unga pojkar som kommer hit. Att de får veta vad som gäller. 17-åringen kom från ett land med en helt annan kvinnosyn. Det är möjligt att han inte förstod allvaret i vad som hände. Men någon hade skyldighet att berätta det för honom.

Jan-Ingemar Lundström vill att Socialstyrelsen utreder såväl personalen på flyktingboendet Horisont och personalen på flickans skola.

Socialdemokratiska kommunalrådet Anette Lingmerth har tidigare sagt att hon välkomnar en anmälan av händelserna för att få utrett om något hanterats på fel sätt.

Våldtäktsdomen har överklagats till Göta hovrätt. Samlag med barn under 15 år bedöms i Sverige som våldtäkt oavsett om hot eller våld förekommit. Det är också betydelselöst om det är gärningsmannen eller barnet som tagit initiativ till handlingen.

Normalstraffet är mellan två och sex år. 17-åringen på Horisont fick en betydligt mildare påföljd.

Högsta domstolen har 2007 frikänt en 17-årig yngling som haft samlag med en flicka som var 14 och ett halvt år eftersom samlaget var frivilligt från flickans sida.

Bild Ulf Carlsson ulf.carlsson@ostran.se
0480-42 93 39
(20) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild
Bild

Moderat stoppades på kommunalt äldreboende

KALMAR

Kontakta nyhetsredaktionen i Kalmar

 Telefon: 0480- 42 93 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0480-875 45

 Adress: Box 830, 391 28 Kalmar

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
annonsutrymme