(1) Skriv kommentar Tipsa en vän

Helt okej att ”vobba” lagligt

Jag har aldrig vabbat men jag är föräldraledig och jobbar samtidigt, säger Maria Lindström med dottern Märta, 1,5 år

Foto: Helen Edvall
Kalmar Publicerad 120329 10:50 Uppdaterad 140614 18:46

Allt fler varvar febertermometrar och sagor med att ringa viktiga jobbsamtal och svara på mejl. Fenomenet har fått namnet ”vobba”.

”Vobba” är en variant av att vabba. Skillnaden är att du är hemma för vård av barn men passar på att slänga iväg några jobbmejl eller ta ett samtal med chefen.

– Om man vill vara hemma med sitt sjuka barn och samtidigt jobba är det inga problem, så länge man inte begär att få full ersättning från den tillfälliga föräldrapenningen, säger Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson.

Sju av tio ”vobbade”

Men långt ifrån alla använder det på rätt sätt. En undersökning som fackförbundet Unionen lät göra förra året visade att 7 av 10 medlemmar ”vobbar” om det inte går att lösa situationen på ett annat sätt.

– Om man uppskattar att man har jobbat två timmar kan man begära tre fjärdedels ersättning från försäkringskassan den dagen och ta ut resten i lön från arbetsgivaren. Det är inte okej att jobba hemifrån och ta ut hela försäkringen.

Om man blir påkommen får man betala tillbaka.

Gråzonen med vad som räknas som jobb och inte är knepig.

–  Om man mer systematiskt läser tio mejl, svarar på fem av dem, pratar med Bosse och skriver lite på en rapport, räknas det som jobb då?

Lagen kan missbrukas

Lagen är klar. Du ska inte jobba alls för att få ta ut full ersättning.

– Men när den skrevs var det ingen som fick mejl i telefonen. Att svara på ett mejl är kanske inte hela världen, säger Niklas Löfgren.

”Gäller vara försiktig”

Men han ser en risk med att försäkringen missbrukas.

– Om betalningsviljan minskar blir kanske lagen mindre generös i framtiden. Det gäller att vara försiktig och bara använda den när man behöver.

Bild Ida Svensson ida.svensson@ostran.se
0480-42 93 35
(1) Skriv kommentar Tipsa en vän
Har du vobbat någon gång?
Ja Nej
Bild
Bild

Moderat stoppades på kommunalt äldreboende

KALMAR

Kontakta nyhetsredaktionen i Kalmar

 Telefon: 0480- 42 93 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0480-875 45

 Adress: Box 830, 391 28 Kalmar

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
annonsutrymme