(11) Skriv kommentar Tipsa en vän

Kris och framtid i socialdemokraterna

”Håkan Juholt är ju en agitator av Guds nåde”

Juholt. Stefan Löfven lovar sin företrädare en ny framträdande post i partiet i en intervju med Östrans Ulf Carlsson.

Foto: PeO Larsson
Kalmar Publicerad 120302 08:08 Uppdaterad 140614 18:25

Stefan Löfven kommer att ge Håkan Juholt en ny framträdande position i partiet. Det avslöjade den nye partiordföranden i en intervju med Östran/Nyheternas Ulf Carlsson på torsdagseftermiddagen.

I Kalmar Stadshotells anrika lokaler hölls partimöten under dagen och en efterfrågad S-bas fick ge flera intervjuer. Vi fick ett samtal om fotboll, Reinfeldt, Miljöpartiet och så företrädaren Juholt.

Åker du till Kalmar för att trösta alla de länssocialdemokrater som är ledsna efter att Håkan Juholt har avgått?

– Nej, men Kalmar är ett föregångsområde. Partiet gör ett bra arbete här och ligger 13 procent över riksdagsvalet. Då gör man mycket rätt. Att det är Håkans hemlän är en bonus.

Varför fick inte Juholt förtroendet att vara kvar som partiledare?

– Håkan Juholt fattade själv ett beslut att avgå. Så är det. Jag respekterar det. Det var säkerligen jättetufft för honom.

Har du träffat Juholt efter att du blev partiledare? Kommer han att få ett nytt uppdrag?

– Vi har en bra relation och träffas, talar i telefon och sms:ar ofta. Det vi talar om nu är vilken plats han ska ha i laget. Vi har lovat varandra tid att fundera. Han är ju en agitator av Guds nåde. Jag ser fram mot att han ska göra ett bra arbete. Han har mycket fina egenskaper och tillför partiet mycket. Nu funderar Håkan på vad han vill göra. Och så ska det passa in i laget förstås.

Så det kommer att bli en ny framträdande position för Håkan Juholt?

– Ja, det är självklart. En person med en sådan kaliber måste partiet ta tillvara. Det är resursslöseri att inte göra det.

Vad har du som den förre partiledaren saknar?

– Jag vill inte recensera min företrädare.

På vilken nivå ska ett valresultat för S ligga för att du ska vara nöjd?

– Det tänker jag återkomma till. Det ska i alla fall vara betydligt högre än nu. Uppgången nu beror på att vi äntligen fått prata politik. Det finns en efterfrågan på det i landet.

Vad är det viktigaste som S kan göra för att återvinna förtroendet?

– Tre saker. En tydligare helhet i politiken. Exempelvis jobb- och näringslivsfrågorna som hänger ihop med vår välfärd. Det är en i högsta grad ideologisk fråga. Grunden för utbildning, vård, människors frihet och mycket annat. Dessutom ska vi vässa oss på de politikområden där behövs nya idéer. Innovationspolitiken är viktig. Vi vill prioritera miljöfrågan. De ska ha samma dignitet som Göran Persson lanserade när han 1996 talade om ”Gröna Folkhemmet” det är den digniteten vi ska ha. För det tredje visa oss som ett parti med stark sammanhållning och kunskap och kompetens.

Sammanhållning är väl inte direkt det man förknippar med partiet just nu?

– Det är just därför vi ska fokusera på det. Vår uppgift är att skapa ett mer solidariskt samhälle och det ska vi göra tillsammans.

Lena Hallengren från Kalmar ingår ju i ditt lag och sköter de sociala frågorna. Vad kan hon tillföra i arbetet?

– Mycket. Lena Hallengren är erfaren politiker. Jag talar mycket med henne om utvecklingen av vård och omsorg. Hon är också en allmänpolitisk tillgång

Ska S fortsätta att samarbeta med Vänstern och Miljöpartiet?

– Vi har en bra relation som vi ska vårda. Alla tre partierna har nya ledningar. Vi har väl alla ett behov av en period där vi utvecklar politiken. Var det sedan hamnar närmare valet är för tidigt att säga.

Moderaterna verkar flörta rejält med Miljöpartiet, oroar det dig?

– Jag tror att Miljöpartiet och vi ligger nära varandra. Men de avgör själva hur de ska ställa sig, det kan ingen annan avgöra. Men jag känner ingen oro.

Kalmar län är ett kärnkraftslän. Ska de gamla reaktorerna i Oskarshamn ersättas av nya när de tjänat ut?

– Frågan är för smalt ställd när man bara tittar kärnkraften. Vi måste säkerställa energitillgången. Vi ska utgå från behovet och det bör vi göra blocköverskridande. Jag vill bredda diskussionen. Först måste vi se vilka behov som finns och hur vi kan spara. När vi är klara över det, ska vi se hur den energin ska levereras. Men det är nästa steg.

Vilken är din främsta kritik av regeringen Reinfeldt?

– Passivitet och ointresse för utvecklingen av näringslivsfrågor. Det har gjort att tiotusentals jobb gått förlorade.

Vad gör du helst när du ska koppla av?

– Jag tycker om att läsa. Hustrun och jag promenerar och går på teater och bio. Och så följer jag Modo Hockey.

Fotboll är viktigt i Kalmar. Är du intresserad?

– Är man norrlänning handlar det om Gif Sundsvall. Jag vet att de inte är favoriter till guldet. Men hoppas de klarar sig kvar. (Möter KFF i premiären).

(11) Skriv kommentar Tipsa en vän
Kan Stefan Löfven ena socialdemokratiska partiet?
Ja Nej Bryr mig inte vet inte
Bild
Bild

KALMAR

Kontakta nyhetsredaktionen i Kalmar

 Telefon: 0480- 42 93 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0480-875 45

 Adress: Box 830, 391 28 Kalmar

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
annonsutrymme