(19) Skriv kommentar Tipsa en vän

Fallskärmen kan kosta tio miljoner

Johnny Petersson (V)

Tystlåten. Förre landstingsrådet Johnny Petersson, 44, kvitterar varje månad ut 31 597 kronor i pension från landstinget och kan göra så fram till 65-årsdagen. Han vill inte tala med Östran.

Bilden är ett montage
Kalmar Publicerad 120418 06:01 Uppdaterad 140614 18:45
fallskärm pensioner

Johnny Petersson (V), Ann Y Hellenborg (MP), Sven-Åke Svensson (KD) Lars Hamrin (FP) är alla föredetta landstingspolitiker som får pension från landstinget. Den ende som inte tar ut sin pension är riksdagsman Anders Andersson (KD).

Grafik: Oddbjörn Andersson

Landstinget i Kalmar betalar varje år pensioner på 1,3 miljoner kronor till politiker som har slutat sina uppdrag, men inte fått nya jobb.

Den som får mest är tidigare landstingsrådet Johnny Petersson (V).

Han avgick vid förra valet och har sedan dess kvitterat ut sin landstingspension på 31 597 kronor varje månad.

Eftersom Johnny Petersson är född 1968 och landstinget enligt avtal ska betala fram till hans 65-årsdag är det ett åtagande som kan kosta landstinget mer än tio miljoner fram till pensioneringen, inklusive sociala avgifter.

Andersson tog inte ut

En annan tidigare politiker som får full pension är Lars Hamrin, men eftersom han går i ålderspension nästa år handlar det om mer blygsamma kostnader för Kalmar läns landsting.

Av de fem tidigare politiker som har rätt till pension var det en som inte plockade ut den under första kvartalet i år. Det är Anders Andersson. Det tidigare landstingsrådet är nu riksdagsledamot för Kristdemokraterna och ersättningen räknas av från landstingspensionen.

–  Pensionen är tänkt som en övergång från jobbet som politiker till ett annat arbete, säger landstingets personaldirektör Håkan Petersson.

Reglerna har ändrats

Att så unga förtroendevalda som Johnny Petersson får pension är inte vanligt och nu är också regelverket ändrat.

– I dag måste man ha fyllt 50 år för att kunna få pension som politiker, förklarar Håkan Petersson.

Andra inkomster ska justeras mot pensionen. Men det betyder inte att den som får pension inte kan ha några inkomster alls.

Landstinget betalar 25 procent i sociala avgifter på pensionerna.

Johnny Petersson fyller 65 år i april 2033. Det innebär att han i teorin kan kvittera ut ytterligare 252 månadslöner från landstinget i Kalmar.

 

Landstingspolitiker som får pension

Här är fyra andra politiker som får pension från landstinget
Lars Hamrin (FP), född 1948
Full pension sedan 2011
31 490 kronor i månaden

Anders Andersson (KD), född 1955
Har rätt till pension, men tar inte ut den. Avräknas mot ­arvodet som riksdagsledamot

Ann Y Hellenborg (MP), född 1958
Pension sedan 2011
10 522 kronor i månaden

Sven-Åke Svensson (KD), född 1951
Pension sedan 2011
15 900 kronor i månaden

Bild Ulf Carlsson ulf.carlsson@ostran.se
0480-42 93 39
(19) Skriv kommentar Tipsa en vän

Kommentarer

 1. Sovande tjänsteman ! FY!

  Jag var en gång på ett möte där nämnda politiker var med .....gissa vem som sov??
 2. Adeln

  Det politiska frifrälset förnekar sig inte,mer vill ha ännu mer !
  Dessa system med livslånga bidrag utan krav på motprestation är få förunnat.
  Vi andra får förlita oss på privata besparingar och urholkad A-kassa om vi blir arbetslösa.

  Idag söker sig personer till politiken av fel orsaker !
  Nu är det en karriärväg ,som dessutom är kantad av lukrativa avtal.

  Att bli livslångt försörjd innan man en fyllt 45 är inget annat än en skymf och hån mot skattebetalarna som ska stå för fiolerna.

  En frisk och arbetsför människa ska inte vara försörjd av andra, inte ens om man är politiker !
 3. Pension till Vänsterpolitiker.

  Jag har varit aktiv V-politiker i (E-län) i många år.Jag var stolt över att tillhöra partiet självklart för grundvärderingarna,men också för att vi inom Vänstern inte var så "gamiga" när det gällde arvode och andra ersättningar.De senaste åren har jag sett att det stämmer inte längre,det är samma "skrot och korn" som en moderat.Jag har bytt parti och när jag läser om J.P s pension,samtidigt som vi vet att många pensionärer knappast har till mat o hyra säger jag bara.......
  Antagligen blir kommentaren från JP "så ser reglerna ut" ja men man måste inte alltid följa regler.
  Denna kommentar riktar sig till alla Sveriges politiker som "skor sig".
 4. Kommunister

  Lenin hade väl vänt sig i sin grav när han läser detta!! Fy fasen säger jag. Hur kan detta mygel vara godkänt i en demojkratisk stat. Tänk en undersköterska som får 30.000/ månad i 15 år!!! Då skulle politkermurvlarna troligtvis vakna i sina bänkar. Mygel!!!!
 5. Allt är relativt

  En del av de här personer gör mindre skada om vi betalar dem för att hålla sig borta från besluten.
 6. Ulv i fårakläder

  Kommunismens riktiga jag har ännu en gång visat sig. Säga att man skall ha gemensam välfärd och sen är det förespråkarna som tar alla pengarna ändå. Skäms Johnny. Det var alltså därför du inte ville ha fortsatt uppdrag i Kalmar FF, för att kunna plocka ut skattemedel. Hyckleri.
 7. Välbetalt

  Uppdraget i Kalmar FF har inte varit så särskilt ideellt. I själva verket har ordföranden plockat ut hundratusentals kronor ur dotterbolaget, som driver arenan. Det har maskerfats som kostnadsersättning.
 8. Är så konstigt...

  Att få arvoden efter avslutad anställning: Det är något som politikerna själva kom på, för att de visste att de inte skulle få behålla sin position för evigt, och därför var de tvungna att se till att pengarna fortsatte att rulla in.
  Jag hoppas att Eniro, Tre och flera företag som jag har arbetat för, fortsätter att ge mig lön efter avslutat arbete. Självklart låter det idiotiskt att ens påpeka något sådant, eller hur? Men Sverige är också ett företag i sig, och vi skattebetalare är aktieägare i det bolaget, vi investerar och vi tar ut våra förmåner - till en viss del.
  Politiker är inte mer värda än oss, och inte deras befattningar heller för den delen. Så varför ska inte de behöva gå till arbetsförmedlingen, eller behöva gå på A-kassa som vi arbetare tvingas till, och till och med då ska man motarbetas.
  Nej, mina vänner. Politiker är en konstart som har höjt sig över de som har stöttat dem. Om någon politiker läser mina slitna ord, så ställ dig upp och räck upp handen, och svara på: Varför ska just politiker få pengar resten av livet? För att de har varit folkvalda? Ska inte de behöva ligga sömnlösa om nätterna och undra om ekonomin ska gå ihop? Politiker är som vilken tjänst som helst, ett arbete man kan förlora, och då är man tvungen att söka nytt arbete. Det finns inte i min vildaste fantasi, att kunna tro att jag som vanlig anställd, skulle få ersättning långt efter avslutad anställning, varför skulle NI politiker få det då? Självklart försvarar ni det, då det gynnar er. Man borde göra en folkomröstning om sådana saker, eller så kanske Avaritia hemsöker er en vacker dag...
 9. Hemskt!

  Han och alla andra politiker borde skämmas, jag skulle inte våga visa mig på stan om jag vore dom. Själv är jag penisionär sedan 3 år tillbaka. Jag får ut netto 7100:- jag tycker det är skamligt, vad har jag gort för illa här i livet ?
 10. Osmakligt!

  Inget fult att tjäna mycket pengar men att göra det utan att jobba på skattebetalarnas bekostnad är skandal!! Se till att slopa detta idiotiska pension system för alla politiker nu!
 11. Visst kan man ändra sig

 12. Socialist?

  En " sann socialist" ska väl inte behöva arbeta. Vad är det för trams.
 13. Skämmas

  Alla borde skämmas. Några månader max skall en fallskärm gälla. Är man så ung som han är så får han väl söka ett jobb som alla andra. Inte betalas av våra skattepengar. Alla är bara sig själv närmast. Kan man råffa åt sig så är det bra. Fy
 14. I Norge är det slut med detta.

  ett halvår sedan är det dags att gå tillbaka till gamla jobbet ,eller ställa sig till arbetsmarknadens förfogande.En sade då ett då får vi inte bra politiker,vadå?!,DET HAR VI JU INTE I ALLA FALL.
 15. Dubbelmoral

  Snacka om dubbelmoral från en person vars parti ser det som lite fult att tjäna allt för mycket pengar, han är ju inte mer än 44 år prata om en bra förtidspension.
 16. Skattepengarna

  Inte konstigt att våra skattepengar inte räcker för att ta hand om gamla och sjuka!De unga politikerna måste ju ha pension.Pensionen för övriga fd.hårt arbetande människor blir allt mindra.Landstinget verkar göra av med mer pengar på "konstiga"saker än vad kommunen gör.Där gjorde man sig av med en olämplig chef och det blev ett förskräckligt rabalder men säkert inte 1.3 miljoner/år iallafall.
 17. Pension innan pensionsåldern?

  Om att få pension innan uppnådd rätt till pension tycker jag inte..Har du inte en sjukdom eller handikapp som föranleder rätt till sjukpension så ska du invänta uppnådd ålder för pension..Det är väl det som kanske gäller för oss som tillhör "vanliga människor".. Politiker inom kommuner,landsting och riksdag dom ska väl rätta in sig i leden som vi på marken får göra, efter reglerna som dom har lagstadgat för oss..Alltså ställa sig i kön till vad dom kallar för arbetsförmedling och söka jobb och stämpla som oss på lika villkor.. Jag blir så förbannad när jag läser om vad dom lyfter i "pension" varje månad runt 30000:- när en annan får "vara jävligt glad för 8000:-.. Det ska räcka för mig per månad tycker dom..Priser för mat och dyligt är inte satt efter min sjukpension utan efter deras skyhöga inkomst.. Hur fasen ska man överleva "normalt" på det? Det går inte.. Nej "bort med deras jävla avtal" överhuvudtaget...Rättvist samhälle? NEJ..Vi står där som förr i tiden med mössan i hand och bockar mot "överheten"..Fy fan...
 18. Till sjukpensionär

  du skriver följande:stå med mössan i hand som förr,jaamen denne man han skall väl företräda solidariteten och jämlikhten(kommunist)vad är skillnaden?!Trodde han skulle dela med sig,till de fattiga.Vi högermän är ju onda,det är inte mycket att räkna med.
 19. Förtjänat

  Var inte så småskurna, låt kommunistgrabben få sina 10 miljoner.
Vad tycker du om pensionsvillkoren för politiker?
De är bra De är dåliga Vet inte
Bild
Bild

Moderat stoppades på kommunalt äldreboende

Kampen hårdnar om de moderata kryssen

KALMAR

Kontakta nyhetsredaktionen i Kalmar

 Telefon: 0480- 42 93 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0480-875 45

 Adress: Box 830, 391 28 Kalmar

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
annonsutrymme