(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

Fackeltåg attackerades

Maskerade män gav sig på demonstration till minne av Kristallnatten

Maskerade ynglingar dök oväntat upp och stal Ung Vänsters flaggor. foto: Karl Nilsson

Maskerade ynglingar dök oväntat upp och stal Ung Vänsters flaggor. foto: Karl Nilsson

Kalmar Publicerad 081110 02:19 Uppdaterad 140721 21:34

Maskerade ynglingar attackerade fackeltåg. Situationen blev hotfull på Larmtorget. Fanorna knäcktes, facklorna stals och slängdes iväg.

Birgitta Axelsson Edström (v) blev angripen när hon kom till platsen med en högtalare. Under angreppet befann sig polisen på Stortorget och satte upp staket inför firandet av Kalmar FF.

Det var under förberedelserna till fackeltåget som de mörkklädda ynglingarna plötsligt dök upp. Angriparna tog tag i fanor och knäckte sönder dem, de stal även facklorna som skulle användas i tåget och slängde dem senare ifrån sig. Några av de unga deltagarna blev knuffade och en av angriparna gick omkring med megafon med ett högt tutande ljud nära deltagarnas ansikten.

När Birgitta Axelsson Edström och Emmy Axelsson anlände till platsen med högtalarutrustning blev även de attackerade.

- De skulle sparka på högtalaren och då ställde jag mig framför och blev sparkad på benet, säger Emmy Axelsson som är ordförande i Ung vänster i Kalmar.

En gata bort

Under tumultet ringde flera av deltagarna till polisen. Enligt arrangörerna Ung Vänster skulle polisen varit på plats med en patrull för att bevaka fackeltåget. Samlingen startade på torget vid fem på eftermiddagen. Attacken skedde 5-10 minuter efter fem.

- Vi hade en överenskommelse med Ung vänster att vi skulle vara på plats vid halv sex när tåget skulle starta. Patrullen befann sig en bit bort och satte upp staket, säger Sven-Erik Karlsson, informationsansvarig på polisen i Kalmar.

Sofia Åkesson, distriktsordförande för Ung vänster tycker att polisen borde ha varit på plats lite tidigare.

- De sa att de skulle vara där vid fem så de var sena. När vi ringde sa de att de var på väg.

Hon upplevde situationen som hotfull och förklarar att flera av deltagarna kände så.

- De knuffade mig och snodde facklorna. Det är klart att man kände sig hotad. När polisen kom dit hade de redan stuckit från platsen.

Birgitta Axelsson Edström övervägde att ställa in fackeltåget men när polisen till slut anlände så genomfördes ett mindre tåg i alla fall.

- Vi tänder de få facklor vi har kvar och går.

Främlingshat

Polisen fanns på plats under den resterande tiden av demonstrationen.

Bertil Dahl (v) som även han skulle delta i tåget blev chockad och upprörd över händelsen.

- Det är sådant här som vi måste ställa oss upp emot. Det krävs att vi ordnar en större demonstration i Kalmar för att ställa oss upp mot främlingshatet. Jag kommer att tala med de andra partierna om en större manifestation.

Sofia Åkesson förklarar att de kommer att göra en polisanmälan.

- Ingen har blivit skadad en blev sparkad och några knuffade. Men de har förstört våra saker och det kommer vi att polisanmäla. Det bästa hade varit om polisen funnits på torget under samlingen och förberedelserna också.

Fackeltåget arrangeras i Kalmar varje år på minnesdagen av Kristallnatten, dagen då nazisterna plundrade och slog sönder judarnas tillhörigheter på de tyska gatorna. Fackeltåget arrangeras av Ung Vänster.

- Det känns viktigt att vara med och minnas förintelsen. Jag har varit med och gått i tåget ett par år i rad. Det är oftast yngre som deltar det är väl så att de känner att det är viktigt att kämpa mot sådant här, säger Emmi Frost som är ordförande i SSU Kalmar.

Maria Alåsen
(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild
Bild

KALMAR

Kontakta nyhetsredaktionen i Kalmar

 Telefon: 0480- 42 93 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0480-875 45

 Adress: Box 830, 391 28 Kalmar

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
annonsutrymme