(5) Skriv kommentar Tipsa en vän

En skämtsam protest?

SD-politiker i Östergötland rädd för uppblandning med smålänningar

Småländske Sverigedemokraten Thoralf Alfsson fick ju inte tillräckligt många småländska röster utan fick ta Östergötlands pstol i riksdagen.Hur det det påverker det östgötska identiteten har ännu inte meddelats.

Småländske Sverigedemokraten Thoralf Alfsson fick ju inte tillräckligt många småländska röster utan fick ta Östergötlands pstol i riksdagen. Hur det det påverker det östgötska identiteten har ännu inte meddelats.

Arkivoto: Mattias Johansson
Kalmar Publicerad 110205 05:37 Uppdaterad 140626 18:31

Sverigedemokraterna i Östergötland rasar mot förslaget att deras län ska bilda region med Småland. Att beblanda sig med smålänningar skulle försvaga den östgötska identiteten.

Detta är inget skämt. Sverigedemokraterna i Östergötland är emot det som alla andra partierna i deras län förespråkar: Att Östergötland bildar storregion tillsammans med Småland. Sverigedemokraternas invändning mot samarbetet är att identiteten hotas.

På sikt kan det komma att hota den östgötska identiteten, har Markus Wiechel (SD) förklarat för Sveriges Radio Jönköping. Markus Wiechel är SD:s distriktsordförande i Östergötland.

Naturen, identiteten och det kulturella arvet skiljer sig beroende på vilken sida landskapsgränsen personerna bor, hävdar han.

- En östgöte är en östgöte och en smålänning en smålänning.

Därför vill Sverigedemokraterna i Östergötland inte ha någon storregion alls. Partiet föreslår istället att länen nöjer sig med att skriva avtal med varandra.

"Vill leva godt"

Hur är då östgöten? En provinsialläkare på 1830-talet konstaterade att "dock förefinnes hos östgöten en smak för att lefva godt, som inte alltid står i föhållande till hans ekonomiska tillgångar." Alltså något helt annat än den snåle smålänningen, som är van att ha det knapert.

I Nils Holgerssons underbara resa 70 år senare konstaterade Nils att "De flesta gårdarna var stora vitmålade tvåvåningshus. Det måtte inte bo några bönder här i landet eftersom jag inte ser några bondgårdar". Men då protesterade alla vildgässen: "Här bor alla bönderna som herrskap.

Här bor alla bönderna som herrskap."

Östgötar - finns dom?

Den östgötska identiteten har undersökts i modern tid. I rapporten "Östgötar - finns dom?" av Centrum för kommunalstrategiska studier vid Linköpings universitet, från 2005, kom man fram till att den östgötska identiteten var svag - om den överhuvudtaget fanns. Och om man skulle skapa en, vad skulle den då vara bra för? "Skall den i första hand användas för att skapa regional gemenskap? Eller är det övergripande målet att sälja regionen utåt?" resonerade man. Det fanns på flera håll ett motstånd mot att försöka skapa en östgötsk identitet.

En smålänning för Östergötland?

Och kanske är frågan egentligen inte så viktig för Sverigedemokraterna i Östergötland heller. För om detta skulle vara en av deras kärnfrågor - Hur kan de då acceptera att företrädas av en smålänning i riksdagen? Kan verkligen Thoralf Alfsson från Kalmar, som fick en plats för Östergötlands län i riksdagen, driva Östergötlands frågor?

Bild Oddbjörn Andersson oddbjorn.andersson@ostran.se
0480-42 93 36
(5) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild
Bild

Moderat stoppades på kommunalt äldreboende

Kampen hårdnar om de moderata kryssen

KALMAR

Kontakta nyhetsredaktionen i Kalmar

 Telefon: 0480- 42 93 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0480-875 45

 Adress: Box 830, 391 28 Kalmar

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
annonsutrymme