(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

Svenskarnas Parti försökte kuppa sig in i kulturens högborg

Emmaboda Publicerad 120329 06:00

Svenskarnas parti delade i måndags ut flygblad som gav intrycket att partiet samarbetar med bildningsförvaltningen.

– Det är tråkigt att det uppfattas som vi har samröre med partiet, säger kultursamordnare Görel Abramsson.

Det var i måndags som Svenskarnas parti (SvP) uppmärksammade tisdagskvällens kulturseminarium på Emmaboda bibliotek genom att dela ut ett tusental flygblad med kontaktuppgifter till såväl Svenskarnas parti som till kultursamordnaren.

Under gårdagen skickade (SvP) även ut ett pressmeddelande som ger intryck av att kommunens bildningsförvaltning och (SvP) samverkar kring kulturseminariet på biblioteket i Emmaboda.

– Seminariet är ett initiativ av kommunen utifrån arbetet med en ny kulturplan. Det arbetet sker inte i samverkan med några partier eller andra organisationer, säger Görel Abramsson.

35 personer kom till tisdagskvällens möte och (SvP) fanns på plats med en representant.

– Han höll en ganska låg profil, men jag hörde sedan att det blivit lite diskussioner i en arbetsgrupp som han deltog i under kvällens seminarium, säger Görel Abramsson.

– Det handlade ungefär om vikten av att värna den svenska inhemska kulturen. Han fick frågor av någon i gruppen som han inte riktigt kunde skavar på. Jag tycker det här är bra, det är min uppfattning att så här ska debatterna tas.

I pressmeddelandet berättar Sebastian Karlsson att (SvP) är intresserade av alla frågor som rör kultur och att partiet är intresserade av att "söka ytterligare samarbete med lokala nämnder och förvaltningar som bidrar till att stärka den svenska folkgemenskapen som är själva grundstenen i nationalism".

 

Anna Börje
(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild

Festivalinvasion i Emmaboda

Emmaboda är en tätort och centralort i Emmaboda kommun i Kalmar län. Befolkning i kommunen: Cirka 20 000 den 22 juli 2014. Näringsverksamhet: Industri, glastillverkning och indiepop.

Nu är det dags för årets upplaga av Emmabodafestivalen. På måndagen vid 16-tiden smygöppnade festivalen, men under hela dagen gick en strid ström av festivalbesökare från stationen upp till festivalområdet. Och allt medan taxichaufförer från när och fjärran gjorde sig en hacka på att transportera besökare med packning för en veckas vistelse gjordes de sista förberedelserna.
– Det känns som kaos redan innan allt har startat, sade handlarna Gustav och Peter Westman på Ica i centrum.
Lagerrummet är fyllt till bristningsgränsen och viss erfarenhet finns från tidigare år.
De första dagarna köps mest läsk och chips, och en och annan tältstol. Ju längre festivalen pågår desto större blir kravet på konserver och de sista dagarna är det en rykande åtgång på Euroshops ravioli för sju kronor burken. I början finns pengar till pizza och festivalmat. Mot slutet är det mest bukfylla som gäller.
Ytterligare en festivalåtgärd är att sätta alla kundvagnar bakom lås och bom. Det har hänt att dessa blivit person- och bagagetransport under festivalen.
Liknande planering hittar man på Systembolaget. Där vet man att det blir invasion och har satt till en extra festivalvakt för att inget ska spåra ur. Lådvin finns i travar, liksom öl av de billigare sorterna och cider med hyfsad procenthalt.
Också på apoteket finns festivalens särskilda stapelvaror: Vätskeersättningsmede,l öronproppar, solkräm och myggmedel.
Även kommunen är förberedd. I morgon, onsdag, sätter de upp ett eget festivaltält på gräsmattan mellan Ica och Coop – Camp Emmaboda. Där ska de informera om kommunen, och dela ut presenter i form av badbollar och kondomer. Emmaboda som bollplank! lyder slogan på badbollarna och Stå upp för Emmaboda! på kondomerna. Dessutom delas frankerade vykort att skicka hem till oroliga mammor och pappor.
Fast kanske det inte finns någon större anledning till oro.
– Emmaboda är en snäll festival. Vi har aldrig sett några bråk här. Det är bra stämning och schyssta band som kommer, säger Erik Axelsson och Alexandra Jassinskaia som är här för tredje året.
Infected Mushroom och Danger blir de största höjdpunkterna på scen.
För Emmaboda kommun är hela arrangemanget en enda stor uppvisning.
– Den sätter Emmaboda på kartan. Vi skulle aldrig kunna göra den marknadsföringen själva, säger kommunalrådet Ann-Marie Fagerström (S) som just varit uppe och inspekterat köerna på festivalområdet.
I en kommun som under flera år haft en befolkningsminskning är det naturligtvis rätt häftigt när invånarantalet mer än fördubblas – om än för bara några dagar.
– Vi kom faktiskt över 9?000 invånare vid den senaste räkningen. Nu är det cirka 20 000, säger hon.

Grafik
annonsutrymme