Bild

Vinnarskallar på väg till SM

Fyra månaders mammaledighet, men nu är whippettiken Meya från Emmaboda på banan igen.
Tävlingsinstinkten finns kvar, liksom viljan att göra sitt jobb.

Att det blev just rasen whippet var mest en slump för familjen Berglund. Mike Berglund, till vardags IT-tekniker på Xylem, trodde inte han kunde ha hund på grund av allergi, men så testades rasen.
Det visade sig gå alldeles utmärkt. Så utmärkt att han så småningom började fundera på att tävla och när tiken Meya kom 2010 blev allt plötsligt självklart.
Meya hade allt det där som betecknar en tävlingshund av klass. Snabbhet, vilja och en blick för att hitta de rätta luckorna vid ett race. Namnet är hennes smeknamn, egentligen heter hon Actress wake up call. En väckarklocka helt enkelt, med on- och off- knapp.
För lika lugn som hon är när hon ligger på soffan, lika på är hon när det börjar bli dags för tävling.
– Hon är exceptionell, säger Mike. Det är sällan som tikar kan klå hannarna, men hon kan det.
De senaste åren har hon blivit bästa tik på SM, hon har också en andraplats på EM i bagaget. I morgon väntar SM i Landskrona på rundbana, helgen efter tävlingar i Kalstad och sedan EM i Borås igen veckan därpå.
– Vi hoppas på pallplats i Landskrona, säger Mike Berglund. Visst hon är kanske inte lika snabb som innan hon fick valparna, men hon har rutin.
En pallplats på SM är kanske inte helt otänkbart. Tre av de åtta finalisterna kommer från Emmaboda. Även ettåriga tiken Malva bor under familjen Berglunds tak och är kandidat.
- Men hon behöver lite mer rutin, säger Mike.
Stora förväntningar finns på den kommande generationen. I mars i år födde Meya sju valpar. Fyra av dem bor fortfarande hemma hos mamma. Att de ska tillbringa en del av sitt liv på tävlingsbanor runt om är att förvänta. Pappan från Tjeckien har bra meriter i bagaget.
– En kompis till mig sa att det är nästan straffbart att inte ta en kull på Meya, säger Mike. Berglund
Nu är morsan startklar igen.

Grafik
annonsutrymme