(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

Bytte hetsiga Tokyo mot lugna Öland

Nanami bytte ut sitt hetsiga Tokyo-liv mot stillsamma Vickleby på Öland, och trivs väldigt bra med det. Foto: Monika Vass

Nanami bytte ut sitt hetsiga Tokyo-liv mot stillsamma Vickleby på Öland, och trivs väldigt bra med det. Foto: Monika Vass

Ung Publicerad 100430 07:17 Uppdaterad 140614 19:25

Nanami Maejima bytte Tokyo, en stad där bara innerstaden är lika med hela Sveriges befolkning, mot Vickleby med knappt 400 invånare. Men hon är nöjd med det.

När man ser Nanami sitta vid sitt skrivbord och stillsamt planera sitt nya textilmönster kan man knappt föreställa sig att hon skulle trivas att bo i en mångmiljonstad.
– Det värsta var tåget om morgnarna, det var så proppfullt att du knappt kan föreställa dig. Det är läskigt, alla dessa människor som går åt samma håll, precis som myror.
Det var en stor omställning att ena månaden jobba i en textilbutik i miljonstaden Tokyo för att månaden efter åka till lilla Vickleby på Öland med dess 400 invånare och studera textil på Capellagården
– Jag såg en artikel om skolan i en japansk tidning flera år innan jag åkte hit. Jag tyckte att allt såg ut som en dröm på bilderna, alla blommor och växter var så fina.

Jobbade som chefsplanerare

Nanami Maejima, 29 år, är från staden Matsuyama i södra Japan men flyttade till Tokyo när hon skulle börja studera konst på universitetet. I fem år jobbade hon som chefsplanerare i textilbutiken, där hon trivdes men tyckte att hon arbetade för mycket.
När hon inte jobbade besökte hon och vännerna antingen en ny utställning eller kollade in en ny butik.
– Det är det jag saknar mest med Tokyo, att det alltid fanns något att göra. Alltid någon utställning eller en ny affär att gå till. Man har verkligen aldrig tråkigt.
Men trots allt hektisk leverne och alla häftiga utställningar, uteställen, caféer och områden kände Nanami att något saknades.
– Jag hade tappat bort mig själv mitt i allt.
Nanami blev väldigt överraskad kvällen hon anlände till Capellagården där hon ska studera textil i två år. Skolan var stängd och det var även alla affärer.
– Det kändes jättekonstigt att komma hit och höra att närmaste affär ligger 40 minuter härifrån med cykel, skrattar Nanami.
Här på Öland är det ensamheten och den vackra naturen som lockar och fascinerar.
– Här kan jag också koncentrera mig på mig själv. I Tokyo var jag alltid upptagen och man hade alltid ett begär efter något.
– När jag kom hit tänkte jag mycket på att folk var så lugna och trevliga, det är ingen som stressar en om man inte får upp pengarna ur plånboken när man ska betala.

Kvinnorna ska sköta hushållet

– Något annat jag blev förvånad över var att så många är skilda här, i Japan är det inte alls i samma utsträckning och där är det också fortfarande kvinnorna som ska sköta hushållet.
– Vi unga tjejer hatar det.
Redan efter att Nanami varit här i två månader hittade hon kärleken i en man från Umeå. De bor tillsammans i en liten sommarstuga fem minuter från Capellagården. Hon visar en bild med ett mysigt litet hus där hela gräset utanför är täckt med blå blommor. Nanami längtar efter sommaren, det har varit en lång vinter och hon är trött på mörkret.
– Svensk sommar är mycket mer speciell än japansk. Alla vill ut och är så glada över sommaren.
I juni är studierna på Capellagården slut och Nanami måste besluta om hon ska stanna i Sverige eller åka tillbaka.

Vill inte bo i Tokyo igen

– Jag kan inte bestämma mig. Men om jag åker tillbaka till Japan vill jag inte bo i Tokyo, det skulle nog vara svårt att vänja sig vid det livet igen när man har bott här. Nu vill jag hellre bo på landsbygden.
När jag frågar Nanami om hon lärt sig någon svenska under sina snart två år här svarar hon ”Jaaa” med ett leende.
– Det bästa svenska ordet jag vet är tack, det är så enkelt och bra.
I hennes anteckningsbok läser jag plättar.
– Det var ett roligt ord så jag skrev upp det när vi lagade plättar. Pannkakor är också kul, för att inte tala om fika. Det kommer jag att sakna när jag åker härifrån, i Sverige fikar man hela tiden. Det gör man inte i Japan, men jag tror att jag är beroende nu, säger hon.

Monika Vass
(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Grafik
annonsutrymme