(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

Joel Kinnaman nära roll i "Mad Max 4"

Joel Kinnaman är definitivt ett av 2010 års namn att hålla koll på. På                     fredag är det premiär på

Joel Kinnaman är definitivt ett av 2010 års namn att hålla koll på. På fredag är det premiär på "Snabba cash". Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

KULTUR/NÖJE Publicerad 100111 08:02 Uppdaterad 140614 19:30
Mel Gibson i klassiska "Mad Max" från 1979.

Mel Gibson i klassiska "Mad Max" från 1979. Foto: KPA/Heritage

Han fick rollen som JW i "Snabba cash", vinterns svenska premiär.

Men Joel Kinnaman var nära två ännu större roller - i Hollywoodfilmerna "Thor" och "Mad Max 4", mot Charlize Theron.

Den 15 januari börjar det svenska filmåret 2010 med en fet smäll. Regissören Daniél Espinosa har filmat succéboken "Snabba cash" om tre män vars vägar och öden korsas i Stockholms undre värld.

Rollfiguren JW, uppkomlingen som nästlar sig in i Stureplans stekarkretsar, spelas av 30-årige Joel Kinnaman. "Snabba cash" blir kulmen på en framgångsrik tolvmånadersperiod för Kinnaman; han slog igenom i den manlige huvudrollen i "I skuggan av värmen" och har sedan spelat undercoverpolis i serien "Johan Falk".

- Jag lärde känna Daniél vid castingprocessen till "Babylonsjukan" (Espinosas debutfilm från 2004). Jag kunde inte göra den filmen eftersom jag kom in på scenskolan, men vi hade många gemensamma kompisar. Nu är han en av mina närmaste vänner och en av dem jag verkligen anförtror mig åt, säger Kinnaman.

- Man skulle kunna tro att det gjorde honom lite mer försiktig som regissör, men det är precis tvärtom. Han vet vilka knappar han ska trycka på, vad han ska använda mot mig och för filmen.

Överklassresearch

Joel Kinnaman säger att han med hjälp av vänners vänner kunde komma in i de överklasskretsar där JW rör sig och bedriva research på nära håll.

- Jag behövde plocka upp deras jargong, hur de för sig, vilket tonfall de har. Så jag blev kompis med några killar som gått på (internatskolan) Lundsberg och var bekväma i sin överklassroll. Jag hade många fördomar; en del besannades, andra kastades omkull.

- Jag trodde till exempel att överklassen inte har humor; det var lite korkat. Och att det var viktigare för dem att hålla på sina koder än att mötas på riktigt. Vad som däremot stämde var att de kunde vara ignoranta och arroganta inför andras verklighet. De tar sitt välstånd för givet - men det gäller nog oss alla i Sverige.

Tror sig veta om 2011

Efter Joel Kinnamans succéår väntar nu nya filmroller. Han säger att han tror att han vet vad han ska göra 2011, och att han just nu "tittar på tre-fyra olika projekt" för 2010. Men han vill inte avslöja vad det är.

Däremot berättar han om två storroller som han var riktigt nära att landa. En redan omskriven; huvudrollen i superhjältefilmen "Thor" där också Alexander Skarsgård var aktuell. Och en nyhet:

- Det var riktigt nära att jag fick huvudrollen i "Mad Max 4". Det stod mellan mig och två andra, och den som fick rollen var Tom Hardy som spelar huvudrollen i filmen "Bronson". Jag åkte till London, det var fullt pådrag med regissör och motspelerskor i sex timmar. Sedan hade jag flera andra träffar med regissören (George Miller som gjort alla "Mad Max"-filmer). De var jättenöjda - men de behövde någon som gav ett äldre intryck. Och för mig räcker det att mitt namn nämns inom samma tvåtimmarsperiod som Tom Hardy.

Våga misslyckas

Eftersom Joel Kinnamans pappa kommer från USA är han amerikansk medborgare och talar perfekt engelska. Han har samma agent som Johnny Depp och fortsätter att hålla öppet för Hollywoodroller:

- Men jag känner absolut inte att jag måste ta vad som helst bara för att det är USA. Jag letar efter sådant jag tycker är intressant, är fortfarande ung i mitt konstnärskap och måste våga göra saker där jag riskerar att misslyckas. Det är när det kan gå åt helvete som jag jobbar bäst.

Erik Helmerson/TT Spektra
(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild
Vem/vilka ser du mest fram emot?
Amanda Jenssen Elin Ruth Eric Saade Gösta Linderholm 
Joddla med Siv Jumper Forever Lasse Stefanz Markoolio Noice Forever Petra Marklund The Boppers Uggla Forever Ulrik Munther
Ser du fram emot Gyllene Tiders comeback?
Ja, härliga nyheter! Nej, varför ger de aldrig upp? Jag bryr mig inte.
Grafik
annonsutrymme